Мінфін погарячкував?

Лист Міністертва фінансів до Міністерства культури з пропозиціями щодо заходів з оптимізації мережі бюджетних установ посіяв паніку серед культурно-мистецької та батьківської громади (краще спільноти) країни. Адже Мінкульту, зокрема, пропонують «розглянути питання про надання органам місцевого самоврядування та виконавчої влади пропозицій здійснювати реорганізацію та ліквідацію загальноосвітніх навчальних закладів у сільській місцевості». Крім того, Мінфін хоче довести плату за навчання в художніх школах до розміру «економічно обгрунтованої, на рівні не нижче собівартості плати за навчання». Ще чиновники рекомендують не тільки «оптимізувати (читай – скоротити – ред.) загальне число годин навчальних планів», а й «продовжити роботи з оптимізації закладів культури», затвердивши «регіональні плани об’єднання навчальних закладів, закладів культури, фізичної культури і спорту» . На практиці ж це означає встановлення фактично непідйомної  для більшості батьків плати за навчання дітей у художніх школах, що потягне  за собою їхнє закриття. Лист, надісланий ще в січні, лише зараз дістав оприлюднення і спричинив шалений спротив профспілок і директорів мистецьких шкіл.

7

 

фото з сайту ukrosvita.at.ua

Коли на адресу центральних органів державної влади почали вже надходили обурені листи з областей України, на Буковині запевнили, що «у Багдаді все спокійно».

Начальник управління культури Чернівецької ОДА Іван Петрусяк у коментарі кореспондентові «Версій» повідомив, що «у нас все нормально. Що стосується питання батьківської оплати – насправді ще в січні був відповідний лист від Мінфіну. Але він має рекомендаційний характер, що вже прокоментував міністр культури. Пропозиції Мінфіну будуть розглядати, залучати громадськість, приймати рішення прозоро. Ми у відповідь подавали свої пропозиції. Переведення мистецьких шкіл на собівартість – це неприйнятно. Вартість навчання в них може становити лише 8-10% від мінімальної зарплати, тобто не більше 120 грн. на місяць. Думаю, Мінфін погарячкував, і його рекомендації формували не дуже обізнані в цих питаннях люди.  

Взагалі навчання в мистецьких школах доволі дороге – це ж індивідуальні заняття, мінімум дві години на тиждень тільки з фаху. А є ж і спеціальності, де на занятті мають бути присутні два вчителя: з фаху і концертмейстер. Училище мистецтв дуже дороге. Групи по 6-8 осіб – з теорії, сольфеджіо.

Якщо прийняти пропозиції про перехід на собівартість  – мистецькі школи просто не зможуть існувати. Тим більше, що зараз, згідно з Указом Президента, триває рік дитячої творчості. Постанова уряду, яка вийшла пізніше зазначеного листа Мінфіну, навпаки рекомендує підтримувати такі навчальні заклади, розширювати їх».

В області зараз функціонує 46 мистецьких шкіл, з них 11 – художніх і 35 – музичних. У них навчається понад 7 тисяч учнів. Художні школи є в кожному районі, а музичних – по 3-4 в районі.

Ірина Мігірюк, яка 5-й рік працює директором музичної школи ім. В.Івасюка в м. Кіцмані (школа наступного року відзначить своє 60-ліття), підтверджує, що з листом Мінфіну керівників мистецьких шкіл району адміністрація ознайомила. Водночас їх запевнили, що «на цей навчальний рік кошти є, тож найближчим часом жодних змін не очікуємо».

«Разом з тим, навряд чи слід очікувати змін від 1 вересня, адже фінансовий рік розпочинається від 1 січня. Але, якщо зміни будуть, – їх не обговорюватимуть, а виконуватимуть, – зауважила директорка. –

Наразі вартість занять у нашому закладі не перевищує 100 грн. на місяць (це за навчання вокалу, гри на фортепіано, гітарі), грати на скрипці, духових та інших музичних інструментах вчать за 85 грн. на місяць. У нас займається 215 учнів. Окрім музичної школ, в районі працюють ще три самостійних музичних школи: в Мамаївцях, Киселеві (мають приблизно по 100 учнів) і в Зеленеві – близько 60 вихованців.

Ми підрахували, що в районі без вартості музичних інструментів (школа їх має, хоча їм уже по 40-50 років), а лише з урахуванням заробітної плати викладачам і сплати комунальних послуг вартість навчання складе 620 грн. на місяць. У міських та столичних школах ця плата буде значно вищою – до 3,5-4 тисяч гривень. Очевидно, ці кошти включають і плату за оренду землі та приміщень».

Багаторічний директор Чернівецької дитячої художньої школи імені М.Івасюка Віктор Макогон теж переконаний, що переведення мистецьких шкіл на самоокупність неможливе, адже є цілком абсурдним: «Інформація про переведення шкіл естетичного виховання на самоокупність уже спростована. Нічого такого ми не плануємо. Сьогодні вартість навчання у нашій школі – 60 грн. на місяць, тут займається близько 200 учнів. По області є ціна і менше 50 грн. на місяць».

Справді, перший заступник міністра фінансів Анатолій Мярковський, чий підпис стоїть під листом про переведення мистецьких шкіл на самоокупність, чітко заявив з телеекранів:  «Бюджет на 2013 рік сформований, затверджений Верховною Радою, тобто правила гри на 2013 рік визначені. Нічого змінюватися не буде у цьому році. Нічого!»

Водночас уже наступного дня голова Всеукраїнської ради директорів шкіл естетичного виховання Олександр Шаліт повідомив ЗМІ: «Машина вже запущена. Відповідний документ є. І те, що в Мінфіні намагаються заспокоїти викладачів і батьків – ще нічого не означає. На цей час у Сумській і Івано-Франківській областях є приклади спроб саме такої «оптимізації», якою її бачить Міністерство фінансів. А «оптимізація» в наших умовах – це багаторазове збільшення оплати в художніх (театральних, музичних тощо) школах, тобто покладання всього фінансового вантажу на плечі батьків».

За його словами, нещодавні слова заступника міністра фінансів Анатолія Мярковського про те, що плата за навчання у художніх школах не підвищуватиметься 2013 року – не означає, що таке підвищення не відбувається вже зараз, чи не розглядається на перспективу.

«Документ Мінфіну датований січнем 2013 року. І машина запущена. У мене є документи, які проливають світло на те, що спічі Мінфіну і Мінкульту, які заспокоюють батьків і педагогів, у всьому безпідставні. Стверджую: подібна оптимізація художніх шкіл йде в розріз з соціальними ініціативами президента. І вона може повністю підірвати всю систему художньо-естетичного виховання підростаючого покоління в Україні», – заявив Олександр Шаліт.

На жаль, жодних коментарів з цього дражливого питання на сайті Міністерства культури немає. У підрозділі «Заяви та коментарі» розділу «Прес-служба» останнє повідомлення датоване серпнем 2012-го року, кнопка «Інтерв’ю та виступи керівників МТК» не активована, «Мінкультури у дзеракалі ЗМІ» інформує читачів про події 2012-го і раніше, а найсвіжіша інформація у «Прес-релізах» – від лютого цього року.

Отже, цього навчального року (а його лишилося, з урахуванням свят, що наближаються, менше місяця) змін не буде. Цього фінансового року, якщо вірити представникам Мінфіну, теж навряд (а як їм вірити, якщо вони змінюють свої заяви на прямо протилежні щопівроку). А що чекати від 2014-го, який настане за 8 місяців? Правди, очевидно, не скаже ніхто. Мистецькі школи побачать її на власні очі. Якщо доживуть.

Маріанна АНТОНЮК, «Версії»

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *