Вправа для чорнобильців: біг зачарованим колом

Шановна редакціє!

30 квітня 2014 року шістьох чорнобильців з Великого Кучурова, Сторожинця та Костинців запросили на «круглий стіл» до начальника Сторожинецького районного управління соціального захисту Оксани Юрчак.  Тут же був присутній заступник голови районної ради Іван Петарак. Двом чорнобильцям вручили Чорнобильські хрести. Принаймні так написала районна газета. А насправді це були просто значки.  Мені та ще трьом ліквідаторам дали грамоти від голови Всеукраїнської спілки чорнобильців України пана Андрєєва.

lust

На круглому столі ми дізналися, що у Сторожинецькому районі наразі мешкають 18 ліквідаторів першої категорії, які мають групу інвалідності. Цим виявили увагу до чорнобильців аж за цілий рік.

Що з цього найобразливіше? На заході не були присутні ні голова Сторожинецької районної організації чорнобильців Костянтин Іринич, ні його заступниця Ганна Павел. Як зауважила Оксана Юрчак, обидва дуже захворіли.

Я поставив на «круглому столі» запитання, чому офіційно зареєстрований в районі осередок Спілки не займається чорнобильцями? На це п. Петарак запропонував чорнобильцям переобрати голову своєї районної організації, але влада в це втручатися не може. У мене (і мабуть, не лише у мене) склалася думка, що комусь вигідно, аби спілка чорнобильців залишалася тільки на папері, а не була дієвою організацією, здатною відстоювати наші інтереси.

Якщо хтось з обласної влади поцікавиться – спілка є. А візьмемо такий простий приклад, як торішній концерт в обласній філармонії на честь чорнобильців 14 грудня. Я поцікавився тоді в п.Юрчак, як потрапити на той концерт.  Мені відповіли, що списки бажаючих мав подати Костянтин Іринич. Він же повинен складати і подання на матеріальну допомогу до 26 квітня. Немає подання – немає допомоги. Економія?

До пана Іринича додзвонитися – проблема, бо він за посадою контролер Сторожинецького РЕМу, тож постійно «на виїзді». І не має часу займатися чорнобильськими проблемами. Виходить якесь хибне коло: Іринич чорнобильцями не займається, бо зайнятий на роботі, і переобрати Іринича проблемно, бо він… зайнятий на роботі.

Влада залишається осторонь, хоча нас до Чорнобиля посилала зовсім не громадська організація. То може, райдержадміністрація, чи районна рада, чи обидві разом могли би нарешті втрутитися та ініціювати районні збори ліквідаторів аварії на ЧАЕС?

Минуло вже 28 років від дня аварії на ЧАЕС, і з кожним роком, нас, чорнобильців, меншає. Може, влада чекає, коли ми всі відійдемо, так би мовити, природним шляхом?

Валерій КРУШНІЦЬКИЙ, завідувач Ясенівського ФАП, ліквідатор І категорії.  

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *