Михайлішин перемагає Федорука

Соціологи фіксують 6% розриву між головними конкурентами

За даними останнього соціологічного дослідження, проведеного консорціумом «За чесні вибори», Віталій Михайлішин випереджає Миколу Федорука майже на 6% голосів

У Чернівцях відбувся третій етап соціологічних досліджень уподобань чернівчан напередодні виборів до парламенту. Їх провів соціологічний консорціум «За чесні вибори», заснований Центром соціальних досліджень «SOCIS» спільно з Центром євроатлантичної інтеграції та безпеки ЧНУ ім.Федьковича.

Згідно з останніми тенденціями, найбільшою підтримкою у Чернівцях користується Михайлішин, за якого готові проголосувати 30,9% опитаних. Найближчий опонент Федорук відстає на 5,8% із результатом 25,1% голосів респондентів.

– Якби вибори відбулися найближчої неділі, різниця між Михайлішиним і Федоруком становила майже 6%. Хоча і один, і другий свої рейтинги підвищили, та Михайлішин випереджає Федорука. Є два явних лідери, а розрив між наступними кандидатами досить великий, – наголосив провідний науковий співробітник Інституту НАН України, директор Центру соціальних та маркетингових досліджень «SOCIS» Микола Чурілов.

Однією із несподіванок цього дослідження стало падіння рейтингів підтримки провідних політиків і партій, починаючи від Януковича і закінчуючи Кличком. Можливо, це пов’язане  із розчаруванням виборців у перебігу кампанії та кандидатах.

– Рівень довіри Кличка та його партії – і це несподіваний момент – дещо знизився, але зріс рейтинг об’єднаної опозиції майже на 4%. Рейтинги інших партій залишилися незмінними, – зауважив Микола Чурілов.

Відтак об’єднаній опозиції ВО «Батьківщина» віддали б голоси 24,2% опитаних, партії «УДАР» – 18%, Партії регіонів – 12,3%, ВО «Свобода» – 6,9% і не долає 5%  бар’єр КПУ з 4% голосів.

Окрім того, соціолог зважив на невдоволення Федорука даними соціологічних досліджень. За словами Чурілова, коли рейтинг одного політика падає, а іншого зростає, це спричиняє здивування, нерозуміння та обурення у політика, в якого відбувається зниження рейтингу. Але, як кажуть, не варто нарікати на дзеркало, а треба усувати якісь недоліки та боротись з цим.

Дослідження проводилося від 27 вересня до 7 жовтня 2012 року соціологічним консорціумом «За чесні вибори» у Чернівцях. Було опитано 1000 респондентів, враховуючи соціально-демографічні характеристики. Опитували людей старших за 18 років, квотами вибірки були стать, вік та освіта. Похибка дослідження не перевищує +/- 3,1%.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *