Майдан перетворився на Антимайдан

d19ad280b2

Життя ще раз підтвердило: будь-яке явище може перетворитися на свою протилежність, якщо вчасно не зупиниться. Прикладів є багато. Буває, красуня вчасно не помітить, що невблаганний час ґрунтовно попрацював над її зовнішністю, не залишивши від минулої краси нічого – і від розуму теж. Перетворившись на стару каргу, вона далы поводиться як молода спокуслива жінка, лякаючи оточення.

У політиці таке відбувається не рідше, ніж у звичайному житті. Так, далекого 1959-го року на Кубі до влади прийшли молоді патріоти на чолі з Фіделем Кастро. Вони повернули кубинцям самоповагу, якої тих позбавили американці, що десятиліттями перетворювали острів на велику зону власних розваг, а його населення – на своїх слуг. Проте невдовзі Кастро «увірував» у марксизм-ленінізм і розпочав експерименти над  земляками, внаслідок яких Острів Свободи нині залишається одним з небагатьох заповідників комунізму в сучасному світі, звідки люди масово тікають у сусідні США.

У ХХІ столітті політичні процеси рухаються значно швидше, ніж за попередніх історичних епох.

Наприкінці минулого року тисячі українців вийшли на київський Майдан протестувати проти спроб Януковича здати Україну Путіну. Відтак Майдан став символом народної боротьби за свободу, за європейський вибір, за краще життя. Світ був здивований самоорганізацією українського суспільства, мужністю простих людей, які ішли на озброєних до зубів «беркутівців» із фанерними щитами й бруківкою в руках.

Хвиля протесту змела злодійський режим, проте дорогу ціну заплатили українці за цю перемогу: Герої Небесної Сотні віддали свої життя за краще майбутнє нашої країни. Та не мир прийшов на нашу землю – прийшла неоголошена війна. Захисники Майдану добровільно вирушили на фронт і нині проливають кров, щоби зберегти єдність Української держави. Від рук терористів та їхніх російських господарів гинуть найкращі сини нашого народу.

А в центрі Києва досі стоять намети – і в них живуть якісь люди, що називають себе «захисниками Майдану». Більшості з них тут не було тоді, коли на головній площі столиці відбувалися доленосні події. Зі справжніх захисників Майдану залишилися ті, що не знайшли себе у нових обставинах і далі живуть тим життям, якого вже немає. Таким людям потрібна кваліфікована допомога психолога, що дозволить повернути їх до реальності. Та на Майдані зібралася публіка, якої раніше не могло тут бути в принципі: п’янички, різного кшталту авантюристи і навіть ті, кого підозрюють у роботі на російські спецслужби. Під час знесення наметів минулого тижня тут знайшли вогнепальну зброю та ручні гранати. А коли комунальні служби Києва під охороною міліції проводили очищення площі, з оточеного Донецька до нинішніх «майданівців» звернулися самозвані лідери так званої ДНР зі словами підтримки!

Коли противник починає нас хвалити, варто задуматися: щось ми робимо неправильно! А неправильним виявилося існування Майдану після того, як його активісти вдправилися на Схід України, де вже насправді вирішується доля держави. Хто бажає захистити Україну, має бути там. Якщо не дозволяє здоров’я чи вік, то допомагати захисникам усім, чим можна.

Майдан у тому вигляді, в якому він сформувався під час боротьби проти злодійського режиму Януковича, вичерпався повністю. Замість захисників свободи на ньому з’явилися типові «тітушки» – і Майдан перетворився на Антимайдан! Таким він потрібний лише ворогам незалежної України для дестабілізації життя у столиці держави. Тому центр Києва звільнюється від тих, хто лише шкодить. А пам’ять про справжній Майдан обов’язково має бути збереженою для нащадків.

Ігор БУРКУТ

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Майдан перетворився на Антимайдан”