Лісівники Буковини відновили майже 1,5 тис. гектарів лісу

Державні лісогосподарські підприємства Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства протягом 2020 року провели  комплекс робіт з відтворення лісових ландшафтів загальною площею 1442 га.  Щоб отримати найбільш прийнятний результат,  лісівники краю враховували всі чинники та обирали найкращий метод лісовідновлення для кожного окремого масиву.  Таким чином висадили суцільних насаджень на площі  373 га,  а лісовідновлення шляхом збереження природного поновлення провели  на території в  1068 га .

«Торік 74% лісу на Буковині було відтворено методом природнього поновлення. Цей спосіб має переваги над штучним. У першу чергу, через  підвищення значення фактору природного добору, бо, як правило, виживають більш стійкі біологічно особини, починаючи з насінини. За природнього поновлення забезпечується рівномірне нерегулярне розміщення рослин на ділянці, характерне для природних лісів. За таких обставин дерева розвиваються одразу на місці, без «шокової терапії» під час пересадки сіянців чи саджанців», – повідомив начальник Чернівецького обласного управління лісового і мисливського господарства Василь ГОНЧАР.

Минулоріч весняна лісокультурна кампанія почалася рано. Причини цьому – винятково тепла зима та брак вологи. Тож лісівникам довелося працювати хоч і швидко, але надзвичайно ретельно, адже за таких погодних умовах дати життя новому якісному лісу надзвичайно важко.

Найбільшу частину площ лісовідновлення становить ялиця біла – 475 га, бук лісовий – 387 га та ялина європейська – 324 га. За правильного підході ці насадження виростуть у молоді ліси. Хоча робота з  відновлення лісу –  копітка і довготривала. Її результат на конкретній ділянці пересічному громадянину стає помітним  лише через десяток років.

Крім того, лісівники краю здійснили ефективні   агротехнічні догляди за лісовими культурами на загальній площі 2578 га та посіяли насіння лісових порід дерев у розсадниках на площі 3,2 га при завданні  – 2,4 га, – повідомила Пресслужба Чернівецького ОУЛМГ.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *