«ОПОРА»: Вибори на Буковині – підкуп, фальсифікації, плутанина з бюлетенями та ще й струс мозку і поламаний ніс

Потерпів  від нападу голова дільничної виборчої комісії №470  Андрій Савінов від політичної партії БПП «Солідарність». Голова штабу Наталія Фрунзе підтвердила цю інформацію й додала, що була написана заява до правоохоронних органів.

«Серед найпоширеніших порушень у день виборів було фотографування бюлетенів з метою отримання неправомірної вигоди за «потрібне» голосування» – про кампанію спостереження і найтиповіші порушення, зафіксовані під час виборів від координаторів виборчих програм Чернівецького представництва Громадянської мережі «ОПОРА» Тараса ПРОКОПА та Надії ВІРНОЇ

Спостерігачі «Опори»  заактували 20 порушників, які фотографували бюлетені, та передали їх правоохоронним органам. Зокрема, в студентському містечку в Чернівцях масово фотографували виборчих бюлетенів. У ході розмови з виборцями, які фотографували бюлетені, з’ясувалось, що за голосування за «потрібний» номер партії пропонувалося від 300 до 450 грн.

Якщо говорити про хід кампанії в Чернівецькій області з самого початку, то варто констатувати складнощі в роботі комісій, які полягали в проблемах з формування їхнього складу (тільки 5-6 партій забезпечили покриття комісій різних рівнів), незнанні нового закону «Про місцеві вибори» (неправильна реєстрація кандидатів, яка призводила до скасування реєстрації), порушенні під час дня голосування (видача бюлетенів без документів, що посвідчують особу, агітація в приміщенні дільниці, утримання спостерігача на Калічанці та незаконна процедура підрахунку голосів). Окрім того, на дільниці в Чернівцях зафіксовано зникнення 50 бюлетенів і 10 бюлетенів – на спецдільниці.

Також значні проблеми виникли під час друкування та розподілу бюлетенів по дільницях у Чернівцях та області. Зокрема, виявлені помилки в бюлетенях (неправильні ПІБ кандидатів, назви партій, помилка в округах тощо), які призвели до затримки голосування або ж до того, що на дільниці виборці голосували за кандидатів з інших округів і їхні голоси були недійсними. Таким чином, частина виборців («ОПОРІ» відомо як мінімум про 100-150 таких осіб) проголосувала в Чернівцях за партію і закріпленого кандидата не свого округу. Члени комісії переписували протоколи поза межами дільниці, що не передбачено законом, привозили протокол в файлах, без печаток тощо.

https://youtube.com/watch?v=6tjAGe3hsJU

Окрім технічних проблем, спостерігачі фіксували як протягом кампанії, так і в День тиші та в день виборів масові порушення обмеження у веденні агітації. Так, і 24, і 25 жовтня агітаційні матеріали можна було знайти на білбордах (Сокиряни), стовпах, вітринах, приміщеннях комунальної власності, громадського транспорту тощо. В День тиші кандидатом від партії «Рідне місто» Володимиром Бешлеєм було влаштоване свято, що заборонено законом. Коли спостерігачі прибули на місце події, їх оточили кандидати від цієї політичної сили, інші люди і почали ображати, кричати «Ганьба». Спостерігачі викликали правоохоронців.

Більшість керівників органів виконавчої влади та місцевого самоврядування Чернівецької області брали участь у виборах як кандидати. Водночас тільки незначна частина з них узяла відпустки на цей період. Оскільки законом дозволено не брати відпустки, ба навіть агітувати у робочий час, важко було зафіксувати порушення з боку кандидатів у використанні адміністративного ресурсу.  Однак до «ОПОРИ» надходили непоодинокі сигнали з Сокирянщини. Також було зафіксовано використання адмінресурсу в Чернівецькому національному університеті, де зігнали студентів на агітаційний захід.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *