Кримінальне чтиво

нагадувала прес-конференція прокурора Чернівецької області Йожефа ОРОСА

Кримінальна справа проти лікаря

Подібне на Буковині сталося не вперше. Хоча, мабуть, за останні 8-9 років такого не було. Бо, за словами Йожефа Ороса, порушити кримінальну справу стосовно непрофесійних дій медиків не дає, як правило, корпоративна солідарність лікарів. Саме вона заважає отримати об’єктивний експертний висновок. Та все ж таки правоохоронці Буковини спромоглися порушити кримінальну справу проти хірурга однієї з центральних районних лікарень, який довів пацієнта до смерті неправильно призначеним лікуванням.

Загалом на Буковині під час проведення наглядових перевірок дотримання прав громадян на охорону здоров’я до відповідальності притягнено 93 посадові особи.

Викрадача дитини засудили на 10 років

Читачі «Версій» пам’ятають резонансну історію з викраденням 16 лютого цього року з бару, розташованого на ринку «Головний» у Чернівцях 6-річного хлопчика. Наступного ранку роздягнену дитину знайшли біля смітника. Так ось, 30-річного мешканця Чагра, звинуваченого у викраденні, Апеляційний суд Чернівецької області засудив до 10 років позбавлення волі. Його дружину, як співучасницю злочину, засуджено до двох років обмеження волі (умовно) з випробувальним терміном в один рік. Про це також повідомив прокурор області.

Як з’ясувалося, зловмисник привіз хлопчину до себе додому у Чагор Глибоцького району. Спочатку грався з ним, та коли дитина попросилася додому, почав її душити. Гадаючи, що хлопчик помер, він відніс тіло у підвал. Однак, через певний час, заглянувши туди, побачив, що дитина ворушиться.

Дружина викрадача, яка працювала у дитсадку, повернувшись з роботи, змусила чоловіка відвезти дитину до міста. У Чернівцях подружжя поклало дитину у коробку та залишило голим на смітнику при мінусовій температурі. Тільки вранці оператор котельні випадково побачив біля смітника в коробці дитину. На щастя, вона залишилася живою.

Проти зловмисника було порушено кримінальну справу за статтями: 146, ч. 2 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ст. 15, ч. 2 (замах на злочин), ст. 115, ч. 2 (зумисне вбивство). Обвинуваченого у викраденні 6-річного хлопчика визнали психічно здоровим.

Це вже другий злочин, вчинений 30-річним чоловіком. Раніше він уже був засуджений до 3,5 років ув’язнення за навмисний підпал кількох житлових будинків у своєму селі. Тоді його також було визнано осудним.

«Крадуть усі, хто може!»

Прокуратура Чернівецької області встановила, що не всі кошти з майже 1,4 млрд. грн, які надійшли з державного бюджету на подолання наслідків минулорічної повені на Буковині, використовувалися за призначенням.

Як розповів прокурор області, його служба, провівши низку перевірок з допомогою КРУ, порушила 25 кримінальних справ, з яких 13 направлені до суду, попереджено також незаконні виплати з бюджету на суму понад 20 млн грн.

– Люди, чесно кажучи, просто нагло крадуть бюджетні кошти! Але ми пред’являємо позови і повертаємо кошти, які повинні спрямовуватися на відновлювальні роботи, – зізнався журналістам пан Орос.

На запитання, хто ж ті «люди, які нагло крадуть кошти», прокурор сказав наступне: «Люди крадуть усі, хто має можливість… У нас багато актів КРУ, яке перевіряло роботу автодору та інших структур, розпорядників цих коштів. Вони ж доручали проведення робіт багатьом підрядним організаціям, більшість з яких були приватними… Тому сказати конкретно, що Іванов, Петров, Сидоров украв стільки-то, ми не можемо. Тільки після того, як буде обвинувальний висновок, ми дізнаємося, хто й скільки вкрав. Для розслідування це дуже складні справи. Деяких підрядних організацій уже й немає. Та залишилися керівники, які й будуть відповідати за той період, коли організації ще існували. Керівника ми все одно знайдемо!»

Людмила ЛЕБЕДИНСЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *