Кольорові моря Ади БОРЧІ

Маленька дівчинка із ще меншою сестричкою, в однакових святкових сукенках, снують між натовпом дорослих, що переходять від картини до картини у виставковій залі. Оператори з телеканалів звично розставляють камери. Журналістки підступають до малої із великими мікрофонами – і вона без жодної ніяковості відповідає на їхні запитання…

У Центрі культури «Вернісаж» відкрилася персональна виставка семирічної художниці Ади Борчі, вихованки члена НСХУ Лариси Куваєвої. У пані Лариси, окрім художнього, є ще один своєрідний талант – запускати у велике плавання мистецтвом маленькі кораблики її вихованців.

Аді Борчі у листопаді виповнилося 7 років, вона навчається у 41-й школі. У 3,5 роки мама привела її до Лариси Куваєвої. У 4 рочки Ада ще й заспівала у вокальній групі «Малята», якою керують заслужені працівники культури Людмила та Іван Гатричі. Нині займається у театральній студії «Голос».
18 робіт Ади представлено на виставці – акрил, гуаш, акварель, кольорові олівці… Ада  малює не конкретні предмети чи сюжети, а швидше… власне враження від них. Може, найбільшої уваги заслуговує яскрава серія «Кольорові моря» – зелене, синє, червоне, жовте… До географії це не має стосунку, це мрії, кольорові мрії юної авторки.

Ада ділиться із глядачами: «Найбільше мені подобається малювати природу – адже природа красива і незвичайна. Навколо нас відбувається стільки чудового! Я малюю квіти, тварин, казки…».

Юний вік не заважає Аді усвідомлювати –дозвольте високим словом – своє призначення. Вона знає, що створювати щось красиве, своє, – нескладно, «особливо, якщо ти цим любиш займатися і маєш величезне бажання продемонструвати свій талант іншим».
Здається, Аді, як художниці, пощастило не лише із талантом, але й із наставницею: Лариса Іванівна впевнена, що Аду треба не вчити мистецького ремесла, а… не заважати їй. Щоправда, сміється Куваєва, інколи треба вчасно відібрати в авторки готове полотно…

Для дорослих відвідувачів виставка Ади Борчі – ще й гарна нагода на цьому святі кольорів згадати про казку, про добро й красу навколишнього світу.
Степан КАРАЧКО, краєзнавець. Фото автора

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *