BAUWELT – світ будівель

У Чернівцях відкрили виставку німецьких архітекторів

Спілка архітекторів Німеччини презентувала у Центрі культури «Вернісаж» виставку своїх проектів –«Bauwelt». На виставці представлені найкращі конкурсні роботи архітекторів Німеччини, але виключно північної її частини, 2014-2015-го років. Тому значна увага авторів спрямована на енергозбережувальні технології. Організацію виставки майже цілком узяла на себе місцева організація Національної Спілки архітекторів України, підтримана студентами-архітекторами ЧНУ ім. Федьковича.

Архітектура – мистецтво своєрідне, тож і будова експозиції була трохи незвичною для відвідувачів «Вернісажу»: зіставлені під кутом стенди навіть провокували студентів на веселощі перед початком презентації.

На кожному стенді – один проект із поясненнями українською. Організатори виставки стверджують, що експонати дозволяють відстежити архітектурний модерн сучасних архітекторів Німеччини. І якщо забудова нових мікрорайонів легко вписується у поняття модерну, сучасних тенденцій в архітектурі, то відновлені, реставровані або перепрофільовані будівлі в старовинних німецьких містах вражають.

Старовинні напівзруйновані підприємства чи сільськогосподарські будинки набувають нового життя, майже не вступаючи в конфлікт із архітектурою оточення. За рахунок збереження старовинних контурів, матеріалів, кольорів оновлені будівлі майже бездоганно вписуються у довкілля, адже автори не намагаються вразити населення чи замовників величезними об’ємами, стінками суцільного скла тощо.

Чернівці мають культурний простір, мають чудових архітекторів. Може, побачене на виставці «Bauwelt» навчить усіх нас, як це правильно й обережно поєднувати? Хоча спробу в цьому напрямку усередині будівлі ми вже маємо: фабрику супрематизму від Анатоля Федірка.

До 30 січня усе це можна побачити на власні очі. Тим паче, що чернівчанам час оволодівати досвідом безпосередньої участі у плануванні рідного міста

Вл. інф., фото Ігоря Константинюка, Степана Карачка

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *