Коли ти «лох», банки не для тебе

Реклама обіцяє 10% річних, а насправді клієнт сплатить майже 73%. Тож скільки насправді коштують споживчі кредити в українських банках?

Беручи товар у кредит, треба дізнатися про розмір одноразових і щомісячних комісій. За ними можна вирахувати справжню вартість позики.
Спеціалісти столичної компанії «Простобанк консалтинг» порівняли умови кредитування і вирахували реальні відсотки. Наприклад, «Укрсоцбанк» дає гривневі кредити під 27% річних. З клієнта візьмуть також одноразову комісію 4,5% від суми позики. За рік доведеться повернути на 35,31% більше. Однак умови «Укрсоцбанку» – одні з найвигідніших. Реальна ставка кредиту у «ВАБ банку» – 72,77% річних. Хоча реклама обіцяє 10%.
– Ми визначаємо ефективну ставку – реальну націнку, яку доведеться сплатити за кредит, – розповідає виконавчий директор компанії «Простобанк консалтинг» Ольга Онуфрійчук.
Враховуються всі витрати: до номінальної ставки, яку зазначають у рекламі, додають усі види комісій – разову, щомісячну, за обслуговування кредиту тощо. Клієнт має оплатити і страхування майна, і нотаріальне оформлення.
– Уявімо, що людина хоче купити у кредит товар вартістю в тисячу гривень, – продовжує Ольга Онуфрійчук. – У магазині він звернувся до двох банків. Перший пропонує кредит під 27% річних і бере разову комісію 4,5%. Другий обіцяє 24% річних, а разову комісію не бере, зате стягує щомісячну – 2,7% від суми.
За позику в 1000 грн у першому банку клієнт заплатить 45 грн комісії та 146 грн за відсотками. Тобто, ефективна ставка сягне 35,4% річних. А в другому банку за щомісячною комісією клієнт заплатить 324 грн. Ще 130 грн стягнуть як відсотки за кредитами. Ефективна ставка складе 84%, – підрахувала експерт.tabl.gif

На вкладах в одному банку не варто тримати більше 50 тисяч гривень

Через ймовірність ревальвації (підвищення курсу гривні) ризиковано відкривати банківські депозити у доларах: у підсумку цей вклад може принести близько 10%  річного доходу. Гривневі вклади на 12 місяців банки приймають у середньому під 15% річних. Відсотки можна знімати щомісяця.
Невеликі банки, зокрема «Дельта банк», приймають вклади під 17% на рік. Це звичайна практика для банків-початківців, які таким чином намагаються залучити клієнтів.
Вкладати в невеликі банки безпечно настільки ж, як і в банки з іменем. Бо в Україні працює державний Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. На депозитах краще тримати до 50 тис. грн: у межах цієї суми клієнту збанкрутілого банку повернуть вклад разом з відсотками. Головне – перевірити, чи є обраний вами банк учасником Фонду гарантування вкладів. Загалом у списку Фонду 174 банки.

Перевірити дані можна за безкоштовним телефоном:
8 800 308 10 80.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *