У них і в нас

Речі пізнаються в порівнянні – це аксіома. Тому звернімося до фактів.
Отже, Европа: до 2025 року її мешканці мають позбутися такої поганої звички як куріння. В Україні натомість усе більше тінейджерів і навіть малих дітей стають заручниками тютюну.
Не секрет, що соціальна реклама здорового способу життя й особливо харчування стала у розвиненому світі пріоритетною. Скажімо, всі засоби масової інформації Данії пропагують таку ідею: щоби жити довго і бути здоровим, кожен данець мусить щодня з’їдати 600 грамів овочів і фруктів. Українська ж держава відмовилася навіть від маркування генетично модифікованих продуктів. Їж небоже, що усім негоже!  Слава Богу, отямилися. Але вітчизняні бізнесмени скуповують м’ясо українського виробника і продають за кордон, а завозять те, що Захід не споживає.
Повагу і заздрість викликають дії німецького уряду. Занепокоєний тотальним ожирінням нації, він створив Національну програму її оздоровлення. Задля цього в усій державі відкриваються спортивні майданчики та велодоріжки. Особливо це стосується районів новобудов. Що ж у нас? Усе навпаки: в містах, у тому числі й у Чернівцях, забудовуються всі без винятку вільні місця. Тому й парк культури та відпочинку ім. Шевченка вже не справляється зі своїм завданням. Могла б стати у пригоді колишня станція садівництва, де рельєф дозволяв прокласти доріжки для велосипедів, лиж і санчат. Та батьки міста вирішили, що вигідніше цю землю продати під забудови. Мовляв, багаті чернівчани все одно виїжджають відпочивати за місто, а бідні нехай конають у кам’яних лабіринтах.
…Від австріяків ми успадкували розкішний ботанічний сад, парк. А від нас залишаться лише написи: «Приватна власність», «Відпочинок заборонений»…

Людмили ЧЕРЕДАРИК

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *