Інвалідними візками забезпечують за новим порядком

Нововведення полягає в тому, що відтепер механізм забезпечення інвалідними візками людей з особливими потребами проводиться з урахуванням їх індивідуальних потреб, повідомив під час прес-конференції в.о. начальника Головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Юрій ПІВЕНЬ.

– Раніше домашній візочок і візок для пересування надворі людина отримувала раз на чотири роки, якщо ж візочок універсальний, його міняли раз на два роки, – каже Юрій Півень. – Коли термін використання засобу збігав, людині потрібно було стати на чергу в управлінні праці і соцзахисту, а потім чекати впродовж року-півтора.

Тепер схему одержання інвалідних візків, за словами посадовця, змінили докорінно, бо ж ґрунтується вона на безпосередній роботі заводу з клієнтом. Для цього сформували спеціальну централізовану базу даних. Коли з’являється потреба в заміні візка, людина звертається до управління праці та соцзахисту. Там, без жодних черг і затримок, її зобов’язані внести до інформаційної бази. Далі клієнт за каталогом вибирає завод-виробник, модель пристосування, які його влаштовують, у відповідній комірці програми обов’язково зазначаються індивідуальні параметри, потрібні для виготовлення візка саме для цієї людини: її вага, зріст, інвалідність. Щойно до бази даних внесли нове замовлення, на нього реагує підприємство: потрібна модель візка одразу запускається у виробництво. Після виготовлення його відправляють до сервісного центру в Чернівцях і передають замовнику.

Щоб отримати візок, потрібно звернутися з пакетом документів до районного відділу управління соціального захисту й спільно зі спеціалістом відділу заповнити електронну анкету. Зокрема, заявнику потрібно надати до територіального управління соцзахисту заяву про забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації за формою, що затверджується Мінпраці; копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера; паспорт або свідоцтво про народження (для осіб віком до 16 років); висновок МСЕК про встановлення інвалідності (для дітей-інвалідів – висновок ЛКК); індивідуальну програму реабілітації (для інваліда та дитини-інваліда); висновок ЛКК для забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації (для інших осіб); копію пенсійного посвідчення або посвідчення отримувача державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії; копію посвідчення, яке підтверджує статус особи, що має право на пільги відповідно до законодавства.

Візки за індивідуальним замовленням вже отримали 200 буковинців, повідомив Юрій Півень. Загалом же, цього року їх потребують 600 осіб. Решту 400 краян владники планують забезпечити візками до кінця осені, а вже в грудні прийматимуть замовлення на наступний рік. Коштує інвалідний візок близько 4 тис. грн. Його вартість підприємству-виробнику в обов’язковому порядку відшкодовує держава.

– Всі візочки українського виробництва, проте деякі з них мають імпортні складові – колеса, металеві трубки, – розповідає Юрій Півень. – Найчастіше жителі області замовляють ці засоби на Львівському й Кіровоградському заводах, візки запорізького виробника «Іскра» й київського ВАТ «Завод «Артемзварювання» поки попитом не користуються, хоча й вважаються одними з кращих.

Любов НЕЧИПОРУК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *