І сам не гам – і другому не дам

Ошукані вкладники зрозуміли, хто і чому блокує виплату заощаджень.
– Сьогодні гранично ясно, що Президент у політичній боротьбі з урядом став на шлях повного блокування повернення вкладів, – констатує голова Всеукраїнської спілки ошуканих вкладників Богдан РАФАЛЮК.
Питання повернення громадянам вкладів Ощадбанку колишнього СРСР давнє і для більшості громадян нашої країни – болюче. Люди майже двадцять років так і не можуть змиритися з тим, що держава їх відверто ошукала. Більше того, політики різних мастей і калібрів відверто спекулювали всі ці роки на проблемі. Не одне скликання нардепів зуміло вмоститися в омріяні парламентські крісла, експлуатуючи тему повернення заощаджень. Цікаво, що навіть Президент Віктор Ющенко зміг прийти до влади з обіцянками повернути бідолашним людям їх кошти. «Пріоритетним завданням нової влади я бачу невідкладну реалізацію Програми повернення громадянам України заощаджень, втрачених в Ощадбанку СРСР, і коштів, вкрадених трастами, страховими компаніями, іншими небанківськими і банківськими установами, – урочисто обіцяв він з трибуни Майдану. І народ повірив. Але, як показує досвід, Віктор Андрійович, не моргнувши оком, забув про свої обіцянки.
Єдина, хто не відступився від ідеї встановити справедливість, – прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. Вона, вдруге ставши керівником уряду, зробила безпрецедентний крок – почала процес виплати вкрадених колись заощаджень. Це був перший крок, запланований Тимошенко. Вона виплатила людям по тисячі гривень. За планом Тимошенко, гроші на виплати мали надходити від приватизації.
І тут втрутився Президент. Ні, він не почав допомагати Юлії Тимошенко реалізовувати свою ж обіцянку – він загальмував приватизацію і не дав звільнити корумповане керівництво Фонду держмайна. Непослідовність вчинків президента Ющенка ще й у тому, що він, раніше вимагаючи пришвидшити приватизацію Одеського припортового заводу, на цей раз затявся: в жодному разі!
Таку метаморфозу Віктора Ющенка вдалося все ж пояснити політичним експертам. Вони припускають, що Президент злякався того, що виконання обіцянки Юлією Тимошенко додасть їй авторитету в суспільстві. А цього Віктор Ющенко, як виявилося, боїться не менше за Віктора Януковича. Президент давно став «запеклим» партнером Тимошенко по демократичній коаліції, для якого власні політичні інтереси набагато важливіші за повернення заощаджень громадянам України.
Багато з тих, кого ошукали в радянському Ощадбанку, об’єдналися у Всеукраїнську спілку ошуканих вкладників. Нині вони вимагають від Президента не гальмувати процес повернення коштів! Представники цієї організації нагадують, що саме Віктор Ющенко 12 листопада 2004 року підписав від імені коаліції «Сила народу» угоду з їхньою організацією, де взяв на себе зобов’язання повернути вклади Ощадбанку СРСР.
– У випадку, коли не будуть почутті наші вимоги, ми залишаємо за собою право, відповідно до п.3 цього документу, в односторонньому порядку припинити чинність згаданої угоди. Кому потрібна угода, яка не виконується? – заявляє керівник Всеукраїнської спілки ошуканих вкладників Богдан Рафалюк.
Невиконання власної обіцянки, гальмування приватизації, блокування зміни керівництва Фонду Держмайна – це, як виявилося, ще не повний перелік дій, які встиг вчинити Віктор Ющенко на посаді Президента України. Минулого тижня він вніс альтернативний проект змін і допов­нень до державного бюджету України, в якому не закладено жодної копійки на повернення вкладів  Ощадбанку СРСР! Нагадаємо, що Президент уперше в історії України вирішив підмінити функції Кабінету міністрів і запропонував Верховній Раді розглянути його проект держбюджету. Цим документом він намагається поділити 30,4 мільярди гривень, які додатково вдалося заробити уряду Юлії Тимошенко. При цьому вперта Тимошенко, навіть попри блокування приватизації, в урядовому проекті бюджету заклала, на відміну від Ющенка, ще 1,5 мільярда гривень на повернення вкладів.
На згадану бюджетну ініціативу Президента Ющенка, яка на думку багатьох експертів, є антиконституційною, вже відгукнулася громадськість.
– Це є відвертим знущанням над інтересами мільйонів вкладників, на чиї внески будувалося все те, що сьогодні формує державний бюджет. Особливо цинічно виглядає рішення Президента скоригувати проект уряду, яким було передбачено додатково 1,5 мільярда гривень на компенсацію виплат цього року, крім тих 6 мільярдів, що уряд уже виплатив, – каже Богдан Рафалюк. – Сьогодні стало гранично ясно, що Президент у політичній боротьбі з урядом став на шлях повного блокування повернення вкладів, – констатує лідер громадської організації.
Таким чином, уже очевидно, що бідолашних вкладників намагаються ошукати вже вдруге. Цього разу – Віктор Ющенко. Він є президентом країни, яка не причетна до викрадення коштів наших громадян, адже свого часу вони осіли в Москві. Тож вочевидь, український керманич пішов проти народу стежкою, протореною радянськими попередниками.
Георгій ПОЛУПАНОВ

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *