Газети – для людей, а не для обслуговування влади

Щоби комунальні ЗМІ стали незалежними, районна влада має вийти зі співзасновників

Усе частіше в районах області трапляються конфлікти між редакційними колективами та владою, що, зрештою, нікого не дивує. Бо мета й інтереси цих двох структур не просто різні, а кардинально протилежні. Залишається тільки сподіватися на те, що це явище тимчасове. І невдовзі нова місцева влада перейматиметься нарешті виключно проблемами своїх мешканців, а не власними кишенями. Однак у нинішній ситуації непокоїть те, що нові, маловідомі «революційні» елементи вже теж пробують диктувати журналістам, забуваючи, – а, може, й не знаючи, – що представники комунальних засобів масової інформації служать, найперше громаді, а вже потім тим, хто займає ті чи інші крісла й посади.

 

Кіцманський бєспрєдєл

або Куди заведуть лаври Бєлого кіцманських «революціонерів»

Кіцмань нині утримує лідерські позиції з постачання скандалів. Боротьба за крісло голови райдержадміністрації переросла на справжню епопею. Та, оскільки світла в кінці тунелю не видно, а винних знайти хочеться, взялися за журналістів. Зрештою, нічого дивного: коли не можуть упоратися з чимсь серйозним, завжди обирають ціль слабшу.

Усе почалося з того, що один із найдосвідченіших журналістів кіцманської районної газети «Вільне життя» Мирослав Куєк опублікував репортаж з чергового районного Віча. Але висвітлення кореспондентом побаченого не сподобалося організаторам заходу. На адресу журналіста й редактора газети Ольги Кулько посипалися погрози. Редакторці взагалі сказали, що коли не звільнить посаду, їй спалять хату! І це при тому, що «Вільне життя» – одна з найбільш професійних районних газет краю.

Невже це і є здобутками Революції Гідності??? Так і хочеться сказати: «Хлопці, не робіть дурниць і займайтеся тим, що вмієте. А не подобаються публікації – пишіть, заносьте до редакції – і газета надрукує».

Дивним є й те, що вчорашні вороги у боротьбі за кандидатуру на голову РДА, знайшовши спільного ворога – редактора газети, об’єдналися. Хоча саме цей факт і  свідчить про професійність журналіста: якщо його не люблять обидві сторони недавнього конфлікту, значить, інформація подається об’єктивно й неупереджено.

Іван ВОЙТОВИЧ з Кіцманя

 

Заява щодо тиску на журналістів

Чернівецької міжредакційної первинної організації

Незалежної медіа-профспілки України

Певні деструктивні елементи, прикриваючись Майданом та Українською Революцією, намагаються використати демократичні зміни, які відбуваються у нашій державі, на догоду своїм меркантильним інтересам.

Так, до Медіа-профспілки звернулася головна редакторка Кіцманської районної газети «Вільне життя» Ольга Кулько. За її словами, представники ГО «Майдан» грубо втручаються в редакційну політику та у процес підготовки журналістських матеріалів.

8 квітня 2014 року дванадцятеро осіб, які назвалися «активістами Майдану», викликали журналістку до кабінету голови райради, висловлювали претензії до тону висвітлення в очолюваній нею газеті районних подій, вимагали заяви на звільнення з роботи, погрожували викинути її з вікна і спалити її хату, провести її разом з автором неугодної публікації «коридором ганьби».

Висловлюємо категоричне обурення протизаконними діями, спрямованими проти нашої колеги. Вважаємо неприпустимими особисті погрози журналістам за їхню професійну діяльність. Вимагаємо від громадськості адекватного й цивілізованого реагування на дії журналістів, які працюють в рамках чинного законодавства, навіть якщо комусь їхня діяльність не до вподоби.

Звісно, система державних засобів масової інформації потребує реформування, а дії деяких представників професії – правової оцінки. Але ініціювати ці процеси мають інститути громадянського суспільства, а не представники структур з невизначеним статусом, які здобуту демократію подекуди розуміють як уседозволеність.

Закликаємо активістів спрямувати свій громадянський запал на боротьбу зі справжніми ворогами демократії, а не з журналістами. Надто – з представниками районних комунальних ЗМІ, які з останніх сил намагаються бути вірними професії й використати всі можливості, аби не подавати інформацію однобоко і на догоду співзасновникам.

Нагадуємо, що зараз будь-які подібні дії стосовно журналістів, у тому числі примусові кадрові зміни, чинне законодавство трактує як тиск на ЗМІ у передвиборний період. А закиди щодо змісту публікацій розцінюємо як прямі спроби запровадження цензури.

Вимагаємо від правоохоронних органів та структур самооборони відповідного реагування на факти перешкоджання журналістській діяльності будь-якими особами, незалежно від їхньої партійної приналежності.

Зрештою, вимагаємо від районної влади зупинити тиск на редакцію і головного редактора, а найкраще – вийти зі співзасновників комунального ЗМІ і надалі співпрацювати з цією чи будь-якими іншими газетами на комерційних умовах. Тоді газета служитиме тому, кому й має, – читачеві, а не владі чи вулиці – і впливати на неї зможе кожний – своєю гривнею, купивши чи не купивши газету в кіоску, передплативши чи не передплативши її через пошту.

Запевняємо, що медіа-профспілка жорстко реагуватиме на всі факти перешкоджання журналістській діяльності, надаватиме членам НМПУ правову підтримку та поширюватиме інформацію про противників свободи слова серед широких кіл громадськості.

Вадим ПЕЛЕХ, голова Чернівецької первинної міжредакційної організації НМПУ                         

 

Кіцманська газета роздержавлюється 

Учора ввечері, коли верстався номер, стало відомо, що редакція «Вільного життя» готує пакет документів для виходу районної ради і райдержадміністрації зі співзасновництва. Бо, як наголосила редактор газети Ольга Кулько, «державна і комунальна преса не може бути повністю об’єктивною, бо залежна від влади». Рішення про роздержавлення прийме сесія районної ради після засіданні комісії з питань бюджету і комунальної власності.

Мабуть, Кіцманська райгазета – лише перша ластівка…

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *