Дужє страшній звірь кровосісь

«Дзвони дзвонять за Януковичем» – творчо переосмислили тривожний подзвін Михайловського собору на київському Майдані 11 грудня журналісти впливового англомовного видання «Economist» у статті під заголовком «Народження нації?» Що ж це за дзвони-дзвіночки?

51-1

«Люди, які стояли на Майдані при температурі -13 градусів, захищали щось значно більше, ніж угоду про асоціацію з Євросоюзом, непідписання якої призвело до протестів. Вони стали на заваді поліцейській державі, захищаючи основоположні європейські цінності і кидаючи виклик пострадянській системі, нав’язаній Росією», – описує «Economist» події того дня.

Це, звісно, дещо псує настрій нашому гаранту, який страшенно боїться засмутити Путіна. З ним він у вівторок підписав декілька угод, які нібито дадуть Україні дешевший газ, а сім’ї Януковича – «ще одну непрозору схему імпорту газу». А ще наш гарант з Москви привіз 15 мільярдів доларів… «Ліг під Москву» – одразу ж зарясніла заголовками українська преса.

– Це не окупація, а неоколоніалізм, – заявив, наприклад, директор Інституту трансформацій суспільства Олег СОСКІН. – Поїздка Януковича до Москви обернулася для України повною катастрофою… Янукович заганяє Україну в боргову яму до Росії. Тільки на обслуговування цього боргу щороку Україна повинна віддавати Москві до 1,5 млрд. доларів. По суті, він продав нас і наших дітей Кремлю.

Януковичу ж цих грошей  вистачить, аби «перебитися»до виборів. А там знову можна буде спробувати поторгуватися з Європою. Так, нещодавно за право «передружити» з Україною її «гарант» вимагав від єврочиновників аж… 160 мільярдів євро! Зараз устами Арбузова просить хоча б 10. Але щороку. Звісно, не для себе – боронь Боже ці руки, які нікого не били! – щоби врятувати економіку країни від колапсу.

Проте європейці свої гроші «кому-небудь» «за просто так» не дають. Тільки під сувору звітність. Бо швиденько розібралися, що то за «колапс», від якого український держбюджет треба рятувати. Той колапс – сам Янукович.

– Дефіцит українського бюджету в 6% ВВП, або $11 мільярдів, утворився внаслідок вимивання величезних сум з державного бюджету тими, кого зазвичай називають «Сім’я Януковича», – пише Андерс Ослунд, шведський економіст, головний спеціаліст з української економіки в Америці, у своїй статті для приватного Інституту Міжнародної Економіки Петерсона «Час розплати для «Сім’ї Януковича»: – Відмова Міжнародного валютного фонду (МВФ) і Європейського Союзу в допомозі українському уряду обґрунтована тим, що вони знають про цю корупцію.

 Андерс Ослунд:

«Мільярди державних доларів, які зникали щороку, еквівалентні кількості, достатній для покриття дефіциту в $30 мільярдів на момент старту президентського терміну Януковича. Незалежні ЗМІ України повідомляли, як гроші були розкрадені і хто ними користувався, але точні деталі важливі. Тож, корумповані організації, виявлені засобами масової інформації:

1. Мільярди доларів витягуються щороку з Державної податкової адміністрації та Державного митного комітету. Частина виглядає як розкрадання, частина – у вигляді хабарів, переданих «нагору», і ще частина – у вигляді комісії («відкату») за відшкодування експортерам податку на додану вартість. Оцінка розмірів розкрадань у цій сфері – від $3 мільярдів до $5 мільярдів на рік.

2. Закриті конкурсні торги великих інфраструктурних проектів, зокрема, пов’язаних з чемпіонатом «Євро-2012» з футболу. Уряд переплачував за ці проекти, виплативши вдвічі більше, ніж варто було б. Тобто половина грошей мала бути відшкодована тими, хто був допущений до цих преференцій. Це джерело повинне генерувати не менше $2 мільярдів доларів на рік.

3. Державна нафтогазова компанія «Нафтогаз» купує 18 мільярдів кубометрів природного газу вітчизняного виробництва на рік за сміховинно низькою ціною – $53 за 1000 кубометрів. Декларована мета – продаж дешевого газу споживачу, але тільки в обмеженому обсязі. Однак «на сторону» йде, можливо, половина цього обсягу газу, що дозволяє зробити статки на перепродажу газу промисловим споживачам за ціною, пов’язаною з ціною російського газу: $410 за 1000 кубометрів. Потенціал для вигоди тут величезний: ціна $350 за 1000 кубометрів, помножена на 9 мільярдів кубометрів, щорічно приносить $3,15 мільярда. Це, мабуть, головна причина, чому Янукович так категорично виступає проти зростання цін на газ.

Лише ці три джерела розкрадання й корупції генерують, ймовірно, від $8 до $10 мільярдів на рік на користь «Сім’ї Януковича» протягом останніх трьох років».

Андерс Ослунд запропонував нашим правоохоронним органам – перш ніж «дозволити Януковичу спробувати укласти найкращу для нього угоду з МВФ, Європою, Росією і Китаєм, що має в якості мети зміцнення цих схем розкрадання» – провести аудит українських державних фінансів, починаючи з виборів Януковича в лютому 2010 року.

953A0F26-421D-49F9-AA69-2B686005397C_mw1024_s

– Враховуючи повсюдну корупцію державних органів і взаємну політичну недовіру в Україні, це може бути гарною ідеєю: запрошення незалежних європейських аудиторів для того, щоб розібратися в існуючому безладді. Після того як бенефіціарії розкрадань будуть встановлені, їх треба змусити повернути викрадене у державну казну. Якщо це буде зроблено швидко, нинішні проблеми з фінансами в Україні зникнуть, – зауважив пан Андерс.

Зрештою, висновки вченого логічно пояснюють усі – нібито «ірраціональні» – метання Януковича поміж Росією, Європою та Китаєм: «Зазначені, а також інші методи розкрадань і корупції пояснюють, чому Янукович відмовився приймати в Україні спроектований ЄС новий закон про судове переслідування. Будь-яке незалежне розслідування або кримінальне переслідування за західними мірками могли закінчитися для Януковича і членів його уряду в суді, з можливістю позбавлення волі. Президент Росії Володимир Путін, з іншого боку, вітає і схвалює таку корупцію.»

Загалом, Європа устами пана Андерса озвучує українцям такий алгоритм дій: провести повний міжнародний аудит української фінансової систем в період президентства Януковича; всіх вищих посадових осіб, відповідальних за тотальне злодійство, усунути від влади; одержувачі вигод від цього злодійства повинні бути примушені повернути те, що вони добули незаконно (в обмін на можливість викупити свою свободу).

Якщо Януковичу не вдасться збудувати кийками свою Білорусь – це має бути зроблено. Така європейська практика… А українці – в центрі Європи.

P.S. Для особливо обдарованих «проффесорів-махінаторів» перекладаю азірівкою:

шановні кровосісі, одірвітся ат українскава тіла. Ви підаріли обісцяння, що криза минет. Криза не минет,  даки ви нє луснєтє. Пріпонуєма вам зрібіти цє дабровільна, для вашава же блага.

Ігор КОНСТАНТИНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *