Договори від Обленерго – поле діяльності для влади

Щоби не повернутися до лампадок і свічок, уважно читайте договір про користування електричною енергією перед його підписанням. Інакше доведеться законсервувати сучасну побутову техніку, куплену вами. Чому? Про це – Володимир ВАКАРЮК, голова ГО «Європейський рух», експерт проекту «Право на світло», який здійснює Буковинське громадське об’єднання.

Вакарюк

 

Договори, які пропонують підписати споживачам працівники РЕМів ПАТ «ЕК «Чернівціобленерго», мають приховані підводні камені. Коли читаєш пункт 1 договору (предмет договору), який визначає обсяг кВт, то нібито нічого крамольного в цьому немає. Та якщо у ньому зазначена цифра 1,5 чи 3 кВт – не підписуйте його. Бо мікрохвильова піч, електрочайник, бойлер, пральна машина, пилосос та ще якійсь незначні, але потрібні побутові прилади споживають разом значно більше 3 кіловат. Зазвичай, ви не вмикатимете їх щодня водночас. Але така потреба час від часу виникатиме – і тоді або жоден прилад з такою потужністю належно не запрацює (це у кращому випадку!) або доведеться нести їх у ремонт.

Як правило, ми замислюємося про це, коли вже пізно. Наступні пункти договору практично жодного значення не мають. Але дійшовши до п.6.3, в якому зазначені права та обов’язки постачальника електричної енергії, дізнаємося, що постачальник має право встановлювати технічні засоби, які обмежують постачання електричної енергії споживачу в межах п. 1. Тобто, якщо ви підписали угоду про 1.5 кВт, то й не будете користуватися електроприладами, крім лампочки Іліча. Бо електрики поставлять дуже простий технічний засіб – перемичку між клемами, яка більше за 1,5 кВт не пропустить. Цю схему намага\ться запровадити у життя Обленерго

Але це ще не всі сюрпризи нового договору: п.5.7 передбачає, що коли ви в своєму помешканні вирішили змінити місце розташування вимикача чи розетки, ви маєте це узгодити з постачальником. Думаю, що ця процедура не буде безкоштовною. Коли ж через збільшення потужності споживання електрика автоматично відключиться, її треба буде комусь вмикати. Догадайтеся з першого разу, кому доведеться платити? У випадку придбання нових приладів та їхнього підключення теж потрібно буде звертатися до фахівців ОБленерго, що також зазначається в договорі. Хоча згідно з п. 11 постачальник надає безкоштовні послуги. Це – планові перевірки, ремонт приладів обліку та ще кілька таких, які входять в обов’язок постачальника, передбачений законодавством. Отже раджу:

Перед підписанням договору порадьтеся з фахівцем, якому довіряєте, або звертайтеся за консультацією до Буковинського громадського об’єднання: моб. 0506758118, Володимир.

Всі ми знаємо, що на споживання електричної енергії встановлені тарифи. Але, на превеликий жаль, не всі знають (і навіть ті, кому це слід знати за професійною діяльністю!), що в тарифи, які ми сплачуємо за електричну енергію, вкладена інвестиційна складова. Саме ці кошти з інвестиційної складової мали би йти на розвиток електротранспортних мереж, які – як переконує нас реальність – не відповідають вимогам часу. І це підтверджується ще й летальними випадками серед персоналу ПАТ «ЕК «Чернівціобленерго». Біля трансформаторних підстанцій не працюють роз’єднувачі і щоби здійснити дрібний ремонт, пов’язаний з одним трансформатором, треба вимикати цілий район, аби не постраждали люди. А справність роз’єднувачів передбачена технічними і нормативними вимогами. Тобто на практиці, щоби здійснити ремонт і щоби ніхто з ремонтників не постраждав, потрібно відключити електричну енергію в районі. На те, що від цього страждають споживачі, суб’єкти господарювання, ніхто вже не звертає увагу.

Та в електротранспортній мережі не тільки роз’єднувачі на ладан дихають, а й кабельне та дротове господарство вже своє віджило. Тож виникає логічне запитання: куди поділися кошти, що надійшли від споживачів як інвестиційна складова тарифу і які мали би використовуватися для виконання інвестиційних програм. До речі, ці програми затверджуються органами територіальної державної влади.

Відтак спадає на думку: чи не за рахунок саме цих коштів здійснюється так звана сертифікація нашого Обленерго закордонними фірмами, внаслідок чого інвестиційні кошти українських споживачів перекачуються за межі країни, наприклад, до Кіпру чи якоїсь іншої офшорної зони?

Але ж, попри інвестиційну складову в тарифі, яку сплачує споживач, власник мав би і власні кошти вкладати на розвиток електротранспортної мережі – замість придбання дорогих авт чи офісів.

А зменшення дозволеної потужності для споживачів – це якийсь нонсенсний і надзвичайно дивний бізнес! Бо з’ясовується: чим менше продали електроенергії, тим більше заробили? Це ж не вкладається в жодні закони економіки?! Що діється? У мене виникає запитання: кому ж держава продала Обленерго?

Від імені Буковинського громадського об’єднання, ГО «Європейський рух» та особисто від себе звертаюсь до Інспекції з прав споживачів, Чернівецького відділення антимонопольного комітету стосовно нових договорів зі споживачами, в яких зменшується потужність споживання, що в зв’язку з недосвідченістю споживачів може призвести до відключень електричної енергії;

А щодо укладених договорів про постачання електричної енергії для господарюючих суб’єктивістів з питання зобов’язання цих суб’єктів відвідувати щомісячно установи Обленерго зі звітами звертаюсь до ЧВ АНКУ. Бо це не відповідає типовому договору. Тому вважаю за потрібне визнати ці договори в даній частині незаконними.

На мою думку, Чернівецька обласна держадміністрація для покращення життя громадян, щоби вони не витрачали свій час у чергах пунктів сплати комунальних платежів, має розв’язати проблему, що стосується встановлення кінцевого строку зі сплати за комунальні послуги загалом і за електричну енергію зокрема до 20 числа місяця за спожиті в попередньому місяці комунальні послуги.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *