Діарея: велика неприємність із гарною назвою

Гостра діарея ( а по-простому – пронос) –  це найкращий механізм захисту організму, вона позбавляє вас будь-якої гидоти. Це навряд чи втішить вас, але пояснить, чому лікарі пропонують просто пережити цю бурхливу, дратівливу, але, на щастя, коротку недугу
Немовлятам: небезпечний вік для діареї
Діарея в дітей раннього віку – небезпечна. Немовлята легко втрачають воду і не можуть розповісти про самопочуття. Тому батьки немовлят повинні знати кілька правил.
1. Не чекайте зневоднення, за перших ознак діареї давайте дитині багато пити.
2. Вода і фруктовий сік – не найкращий вибір. Коли немає можливості придбати регідрон, електроліт чи інші подібні засоби, додайте до 1 л кип’яченої, але не гарячої води 1 чайну ложку цукру і кавову ложечку солі. Не робіть розчин міцнішим для прискорення лікування, лише перевантажите дитину сіллю.
3. Протягом доби варто обійтися без молока, особливо при сильних проявах діареї. Рекомендується рисова каша, для зовсім маленьких її можна розвести з відваром до консистенції молока. Крім того, яблучне пюре й банани. Дітям старшим можна давати сухе галетне печиво, відварені овочі, пісне відварене м’ясо (телятина або курча без шкіри).
4. Знайте міру в лікуванні: коли в дитини водявий стул 1-2 рази на добу, а все решта – в порядку, немає необхідності тримати її на суворій дієті.
5. Профільтрований морковний сік: він допоможе поновити вміст електролітів та мінералів.
6. Відновить кишківну флору кефір: після перших двох днів лікування починайте давати його приблизно 100 г на добу.
7.Дітям після року для відновлення сил можна давати 1 раз на добу курячий або яловичий бульон.
Дорослим: не поспішайте зупиняти
Раніше лікарі обов’язково давали якийсь засіб для зупинення діареї. Тепер вони вважають, що, за виключенням важких та задавнених випадків, можна дозволити собі трохи почиститися. Інше діло, коли у вас важлива поїздка чи ділова зустріч.
1.Одна з провідних причин діареї – особливо в сільській місцевості, як це не парадоксально – неприйняття організмом лактози, що міститься у свіжому молоці. Відмовтесь від молочних продуктів, за виключенням простокваші і деяких стиглих (твердих) сирів.
2.Діарею можуть викликати деякі ліки. Наприклад, засоби від печії з гідроокисом магнію, деякі антибіотики, хінні препарати. Знайомтесь з інструкцією до ліків.
3. Дайте кишечнику відпочити, обмежтесь рідкими та протертими стравами: бульон, рисовий відвар, кисіль, яблучне пюре.
4.Пийте більше води, аби попередити зневоднення. Корисні регідратаційні розчини.
5. Уникайте: бобових, капусти – звичайної та брюсельської.  Молочного – навіть у вигляді морозива. Посилити діарею  можуть паштет, хліб, зернові продукти, яблука, груші, перчики, сливи, кукурудза, овес, картопля і висівки.
6. Не пийте газованих напоїв.
7. Тримайтеся подалі від кухні. Навіть, коли ви точно знаєте, що ваша діарея – не інфекційного походження, не можна готувати їжу для інших членів сім’ї.
Тривожний сигнал
Ваша діарея потребує лікаря:
Вона не проходить за 1-2 дні, n супроводжується температурою і коліками в кишечнику, n з’являються висипи n жовтуха, n сильна слабість n запаморочення, n блювота.
Викликайте лікаря, коли у виділеннях є кров, гній чи слиз.
Мандрівникам: не дайте недузі шансу
Усі, хто збираються в мандрівку, повинні передбачати можливість діареї.. Кишкові бактерії  є практично в кожної людини і вона до цього співмешкання звикла. Інша справа, коли ви потрапляєте до незнайомого середовища, де живуть інші культури бактерій. Вони стають для вас хвороботворними.
nВиїжджаючи до «екзотичних країн», не ставтесь зневажливо до щеплень.
nПеред поїздкою підтримайте мікрофлору кишечнику: 7-10 днів вживайте ацидофільне молоко або кефір.
nЗапасіться засобами для регідратації
nКоли не знаєте, в якій воді миється посуд, краще користуватися одноразовим, який ви привезли із собою.
nПийте воду лише закорковану у пляшках або банках. Коли такої немає, вживайте лише кип’ячену, причому кип’ятити слід не менше 5-6 хвилин. Для знезараження можна використовувати розчин йоду або його таблетки.
nУникайте сирих овочів, надто салатів та фруктів, з яких не знімається шкірка, недовареного мяса, сирого м’яса панцирних тварин, кубиків льоду і напоїв, приготованих з неочищеної води.
nЗ місцевих пийте лише кислі напої типу кока-коли чи апельсинового соку.
Увага: Алкоголь не вбиває мікробів, що викликають діарею!
І все таки це сталося…
Побільше пийте, найкраще – підсолену воду. Навіть коли не можете очистити воду, пийте, щоби уникнути зневоднення.
«Коктейль» СГОЗ (Служби громадської охорони здоров’я) США: В одній склянці змішати 250 грамів фруктового соку, пів чайної ложки меду, сиропу, або цукру та трішки солі; в другому – до 250 г очищеної води покладіть чверть чайної ложки харчової соди. Пийте по 2 ковтки по черзі з кожної склянки.
Порошок ВООЗ (Всесвітньої організації охорони здоров’я) продається нині в більшості країн, що розвиваються без рецепту. Проблема лише у вартості і місцевій назві. Ви можете приготувати самі: розчин глюкози 20 г, сіль – 3,5 г, харчова сода – 2,5 г, хлористий калій – 20 грамів. Усе це розчиняється в одному літрі очищеної води.
Уникайте молочної і твердої їжі.
Коли не можете придбати розчини, пийте фруктові соки та інші напої з очищеної води, які не містять кофеїну, або слабенький чай з цукром.
В умовах, коли немає можливості отримати лікарську допомогу, можна самостійно почати вживати  антибіотики.

Альтернативні засоби з досвіду спецслужб:
* Глина. Багато протидіарейних засобів містять її, тож можна скористатися природною.
* Зола від вогнища або розтовчені спалені кістки.
* Танін: жолуді, кора дубова та інших дерев з твердою деревиною, потовчені та заварені, як чай.
* Корінь ожини: також потовкти й заварювати як чай.
* Відвар подорожника та яблучних шкоринок.
* Афини (чорниці) – сушені, відвар.

Лідія КОСТИНСЬКА, порадниця «Версій»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Діарея: велика неприємність із гарною назвою”