«Жити треба так, щоби заздрити самому собі»

Можна скиглити, що немає грошей на літній відпочинок, дивлячись з дивану телепрограми ВВС про подорожі та гортаючи журнал «National geographic», а можна – лише за 100-150 грн. поїхати до Карпат бодай на один день, і відчути, що таке справжнє щастя. Так, як це робить вже котрий рік поспіль чернівчанин Олексій Пономаренко, якому вдалося перевести не одного «диванного» туриста у справжнього.
На запитання журналіста «Версій», скільки ж кілометрів він «находив» за останні два роки, відповів, що понад 1000. Пройти за день 20 км – нині не проблема. Але все це набувається з часом…
Олексій розповідає, що на карпатських стежках зустрічав і батьків з 6-9-місячними малюками, і 79-річного краянина, і чоловіка, який переніс інсульт і мав проблеми з опорно-руховим апаратом. Головне – бажання. А ще – повага до гір, які обов’язково віддячать за це, і головне – не смітити серед такої краси.
Лікбез для новачків
– У більшості випадків від «диванних туристів» доводилося чути про відсутність часу, грошей, спорядження, підготовки і тому подібне. Але насправді всі ми добре розуміємо, що то лише звичайні лінощі, – розповідає Олексій Пономаренко.
Отже, що потрібно для такого омріяного походу? Перш за все, відірвати дупу від дивану. Це головна умова. Або поставити собі питання: «Що я зробив для того, щоби побачити ту красу, яку бачу на фото у моїх друзів по соцмережах».
Друге: для комфортного походу обов’язково необхідні рюкзак, намет, карімат (туристичний килимок), спальник, зручне взуття, теплий одяг та дощовик. Найдорожчі речі, такі як намет, рюкзак і спальник, можна позичити у друзів, але, звичайно, краще придбати, адже це вкладення не на один похід, а на роки.
Час. ПВД (похід вихідного дня) передбачає виїзд і повернення у вихідні дні. У нашому конкретно чернівецькому випадку виїзд о 5:28 у суботу і повернення в 22:40 у неділю.
Матеріальна частина. Транспорт: таксі зранку до вокзалу – 30 гривень, але можна й прогулятися, залежно від району проживання, потяги туди і назад у загальному – 40 гривень. Їжа з розрахунку на двох: батон – 7 грн, куряче філе на відбивні для бутербродів – 20, кукурузна крупа на мамалигу – 5, сало на шкварки – 10, бринза овеча – 25, кава, чай, «чукуляда» – 30. Звичайно, у їжі фантазія не обмежена. Можна додати ще й помірну дозу алкоголю на вечірні посиденьки біля вогню, усілякі делікатеси за смаком, але я прикинув бюджетний варіант.
Отже, похід обійдеться аж раптом у 150 грн. А тепер порахуйте, скільки ви витрачаєте на вихідні у місті.
Звичайно, для першого разу бажано йти у гори у компанії з досвідченою у походах людиною, яка орієнтувалась би в маркуванні, маршрутах, але, за бажання, і це все не важко уточнити, маючи під рукою Інтернет, адже є купа спеціалізованих туристичних сайтів і форумів, де з вами поділяться мапами, порадять маршрут і розкажуть, де краще стати на ночівлю.
Не зайвим буде подивитися і прогноз погоди для тієї місцевості, куди ви йдете. Якщо прогнозують суцільні дощі та грози, краще відкласти мандрівку до більш сприятливих погодних умов.
З ким і з чим йти у гори
Олексій Пономаренко каже, що знайти компанію для походу в гори нині – не проблема. На форумі сайту travel.org.ua можна скооперуватися з кимсь, можна написати також у соціальній мережі Facebook тому, хто викладає фото з подорожей. Олексій пригадує, що якось одна дівчина попросила в листі порадити, який рюкзак їй купити, а наприкінці додала: «То, можливо, і в гори мене з собою візьмете?»
Якщо хочете власною компанією піти в гори, можна придбати мапу в туристичному магазині на розі вулиць Ентузіастів і Комарова. Адже більшість маршрутів мають своє маркування (на деревах, стовпах, камінні).
Чим діставатися?
О 5.28 іде дизельний потяг на Коломию, де треба пересісти на дизель до Рахова. Можна купити квиток одразу до точки призначення, так виходить дешевше. Для початківців найкраще вибирати одноденні пішохідні маршрути, наприклад, з Яремчого, де починаються Карпати, або Микуличина.
Вижниця вихідного дня
– Укотре переконуюсь сам і розповідаю, що головне – це рішуче бажання не сидіти вдома біля телевізора чи за компом у вихідний. А куди податися, на наше буковинське щастя, завжди знайдеться. Один із яскравих прикладів, – Вижниця, або «ворота в Карпати», як їх інколи називають, – розповідає Олексій Пономаренко.
Отже, як лікар, прописую вам ПВД (похід вихідного дня). Рецепт простий. Встаємо раненько, вмикаємо комп і дивимось розклад маршруток на Вижницю з головного автовокзалу Чернівців. Якщо занадто довго спали, то додаємо буси, які їдуть з АС-4, що на «Добробуті» поруч з Калинкою. Звідти їдуть о 9:30. Ну, а якщо хочете попасти на захід сонця, то дивіться розклад АС-3 з Дріжджзаводу, там маршрутки з 16 години. Беремо канапки, водичку, цукерки в маленький наплічник – і поїхали відпочивати.
Якісь півтори години і вже у Вижниці. Йдемо убік мосту через Черемош на Кути і навпроти посту ДАІ повертаємо на вулицю Назарія Яремчука, що йде через кут під назвою Рівня. На цій же вулиці є й музей цього видатного буковинського співака, і за бажання його можна також відвідати.
Через 4 кілометри буде туркомплекс, де, до речі, можна й перекусити, а навпроти комплексу – надзвичайний за красою поріг на річці Черемош.
До повені він був потужнішим і колись навіть президент-бджоляр сплавлявся тим порогом на рафті.
Тут можна позасмагати і освіжитися у прохолодних водах Черемошу. Відпочивши крокуємо далі і за 300 метрів ліворуч буде дорога на хутір Малинешний.
Проходжу повз останню хату на хуторі з гарним ставочком і рушаю на гору.
На дальньому фоні видніється село Тюдів Івано-Франківської області, а попереду – дахи будиночків хутора, що сховався від цивілізації в мальовничому куточку Карпат.
Ще 5 хвилин – і виходимо на гарну полонину, звідки відкривається чудовий краєвид. Аромат різнотрав’я просто зводить з розуму… Хочеться дихати на повні груди, щоби забрати з собою хоча б кілька міліграмів цього карпатського парфуму.
Дорогою снідаю ягодами і збираю гриби.
Спуститися в потрібне місце з гори – то справжній квест, навіть для місцевих. Адже стежок, які розходяться на хребті багато, а внизу вони одна від одної виходять на значній відстані. Я вкотре спускаюся стежкою, якою раніше не ходив, і виходжу позаду туркомплексу. У таку спеку і не скупатися – гріх, тож знову стрибаю у воду.
Другий варіант цього ж напрямку, – буковинська туристична класика, Смугарські водоспади, Протяте каміння і Соколине око.
О 7:55 на автовокзалі всідаємся в автобус до Путили, через 2,5 години виходимо біля вказівників на початку села Розтоки і повертаємо ліворуч. На стовпчиках помічаємо свіженькі жовто-білі марки, тож повз них йдемо до вказівника, що вище. Від роздоріжжя можна піти червоним маркером, але не побачити водоспади, хіба, що спуститися руслом струмка до найбільшого, а можна йти далі дорогою і насолоджуватися красою.
Першим на нашому шляху зустрічається водоспад «Ворота», далі Середній Гук, а потім і Великий Гук.
Щоби потрапити на червоний маршрут, треба невеличким струмком навпроти Буковинського водоспаду залізти на гору і маркованим маршрутом йти до Протятого каміння.
Звідти йдемо до Виженки, і дорогою обов’язково повертаємо на Соколине око.
Після цього повертаємося на маршрут і через Німчич та Виженку потрапляємо до Вижниці.
На Чернівці остання маршрутка з Вижниці йде о 18.30 або о 19.00 – Путильский автобус, і вже о 21.00 можна сидіти вдома, милуватися світлинами та згадувати день, проведений в одному з дивовижних місць України.
І головне: якщо ви колись бачили зоряне небо в горах, ви ніколи цього не забудете. І жодна світлина не передасть цього неймовірного параду планет у тебе над головою…
Юлія БОДНАРЮК, «Версії»

SONY DSC
SONY DSC

SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC
SONY DSC

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *