Як у Чернівцях вирішують проблеми демобілізованих бійців

23 червня в приміщенні Чернівецької обласної ради та Чернівецької ОДА за ініціативи Чернівецької організації Всеукраїнського об’єднання «Свобода» відбувся круглий стіл «Перспективи отримання статусу учасника бойових дій та учасника війни бійцями, які брали участь в забезпеченні АТО».

uchATO_20
Буковинські військовослужбовці, які проходили військову службу на південно-східних кордонах України у складі 8-го окремого мотопіхотного батальйону територіальної оборони 24-ї механізованої бригади, забезпечували захист державного кордону України не мають статусу учасника бойових дій.

uchATO_26

uchATO_29

uchATO_33

Питання, проблеми, які повстають перед демобілізованими бійцями: працевлаштування, фізична та психологічна реабілітація, проблеми із виплатою грошей за час перебування в АТО, безкоштовним харчуванням дітей у школі, забезпеченням безкоштовними путівками в санаторій чи будинок відпочинку. А для того, щоб отримати пільги, на які вони заслужили, необхідно мати посвідчення учасника бойових дій.
Також була висловлена пропозиція, щоб демобілізовані створили громадську організацію.

uchATO_01

uchATO_02

uchATO_04

uchATO_06

uchATO_07

uchATO_05

uchATO_08

Круглий стіл бажано все ж робити більш круглим в центрі, щоб люди, які прийшли на зустріч, не дивилися тільки на спини журналістів. Останні чомусь заняли весь простір перед президією. І через це піднята рука, щоб висловитися, теж не завжди була побачена в призидії.

uchATO_09

uchATO_10

uchATO_11

Перелік батальйонів територіальної оборони ЗСУ:
uchATO
8-й батальйон територіальної оборони (8-й БТрО) Чернівецької області Збройних сил України — збройне формування, створене на території та з мешканців Чернівецької області, офіційно підпорядковане Міністерству оборони України.
У листопаді 2014 року Чернівецький батальйон територіальної оборони був переформатований у 8-й окремий мотопіхотний батальйон, який увійшов до складу 24-ї Залізної ім. князя Данила Галицького окремої механізованої бригади.

uchATO_12

uchATO_13

uchATO_14

uchATO_15

uchATO_16

В проведенні круглого столу брали участь демобілізовані буковинські військовослужбовці, представники департаментів, служб та органів Чернівецької ОДА, представники військомату, народний депутат України Михайло Головко, громадськість, активісти.

uchATO_17

uchATO_18

uchATO_21

uchATO_19

uchATO_22

uchATO_23

uchATO_24

uchATO_25

uchATO_27

uchATO_28

uchATO_29

uchATO_30

uchATO_32

uchATO_34

uchATO_35

uchATO_36

Учасники круглого столу вирішили офіційно звернутись до парламенту, щоб депутати прийняли зміни до законодавства і статус учасника АТО могли отримати військові, які від березня 2014 року охороняли південно-східний кордон та забезпечували підтримку антитерорестичної операції. Сподіваємося, що це питання для бійців 8-го окремого мотопіхотного батальйону територіальної оборони вирішиться без бюрократичних зволікань, бо дехто з мобілізованих вже втомився оббивати пороги чиновників.
А державі, суспільству треба забезпечити бійців та їхні родини всебічною підтримкою.

Тетяна Спориніна,
фото автора

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *