День народження Івана Миколайчука відзначали народні артисти і народ

Минулої суботи рідні, друзі, односельці і гості краю – прихильники творчості Івана Миколайчука – по-сімейному щиро відзначили 72-гу річницю від дня його народження.  Біля родинної хати митця в с. Чортория Кіцманського району вже втретє відбувся етнофестиваль «На гостини до Івана».

фото1

На імпрезу прибула дружина Івана Миколайчука Марія (народна артистка України), друзі актора зі столиці і з Чернівців. Гості заходили до Іванової хати, яка нині має статус садиби-музею, співали й танцювали на подвір’ї й на сільському стадіоні. Мешканці сусідніх сіл накрили святкові столи. Адже мрією Івана – щирого і веселого чоловіка – колись було «накрити столи від Києва до Чорториї».

фото2

Для шанувальників Миколайчукового таланту в Чорториї співав народний артист України Павло Дворський. Уперше у фестивалі взяв участь Заслужений академічний Буковинський ансамбль пісні і танцю. Піднесеному настрою артистів, які вшанували кінокумира української сучасності годинною концертною програмою, не завадили примхи погоди. Балетмейстер-постановник Буковинського ансамблю, заслужений артист України Леонід Сидорчук радий можливості долучитися до Іванового свята: «Миколайчук мав талант від Бога. Він був неперевершеним актором, грандіозною особистістю – таких речей неможливо навчити, це Божа іскра. І талант можна лише відточувати, огранювати, як діамант, наполегливою працею, що й робив Іван».

фото3

За день до свята в Чернівецькому обласному художньому музеї відкрили фотовиставку «Кіно і друзі», присвячену ювілею друга й колеги Івана Миколайчука, народного артиста України, лауреата Державної премії ім. О. Довженка Борислава Брондукова, який цього року мав би відсвяткувати свій 75-й день народження. На виставці представлено 31 фотографію з архіву кіностудії ім. О. Довженка, зібрання Юрія Гармаша, сімейного архіву Брондукових.

До свята долучилися і представники буковинської влади. Тим часом на Буковині два кінотеатри імені Івана Миколайчука – в Чернівцях і в Кіцмані – перебувають у повному занепаді.

Маріанна АНТОНЮК, «Версії»

Фото Ольги Кулько

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *