Cоціальні проекти чи прожекти?

Парламентські вибори насуваються невблаганно, а рейтинг Партії регіонів проявляє тенденцію до постійного зниження. Тому влада мусить шукати засобів для його підняття. Особливе розчарування виборців викликало те, що «регіонали» не тільки не змогли реалізувати свої гасла «покращення життя вже сьогодні», але і довели до помітного падіння життєвого рівня більшості українців.

Влада говорить про зростання економіки, а простолюд відчуває лише зростання цін. Натомість ростуть статки можновладців, що викликає різке невдоволення озлиднілого люду.

Цими днями президент пообіцяв народу підвищити зарплати і пенсії. Прем’єр підтвердив: гроші на це знайдуться, адже економіка зростає. Втім, посадовці нижчого рангу менш оптимістичні. Вони кажуть, що з необхідних 16 мільярдів гривень вдалося знайти лише 10 млрд.

Дехто пропонує трохи потрясти корупціонерів, тоді можна знайти більше. Щось планують виручити за рахунок введення податку на розкіш. Правда, фахівці скептично оцінюють такі перспективи. У багатьох країнах подібний податок вводили, і всюди результат був один. Власники яхт, приватних літаків і тому подібних речей «не першої необхідності» реєстрували їх не у своїх країнах, а там, де подібного податку немає. І нерухомість купували там же. Отже, бюджет не отримував запланованого. Є лише один дієвий спосіб: податок сплачується у момент купівлі і одноразово.

Навряд чи в Україні підуть таким шляхом, бо в нас звикли з декількох варіантів обирати найгірший. Особливо коли він обіцяє особисту вигоду тим, хто його вводить. А серед нардепів таких чимало.

Критично сприйняло суспільство й ідею виплатити вкладникам Ощадбанку СРСР по тисячі гривень як компенсацію за втрачені внески. Колись Юлія Тимошенко першою сплатила цю суму, й її особистий рейтинг після цього зріс на 10 відсотків. А Партія регіонів тоді запекло критикувала прем’єрку, звинувачуючи її у розкручуванні інфляційної спіралі. Нині опозиція у тому ж самому починає звинувачувати «регіоналів».

Якщо вкладникам заплатять щойно надрукованими «фантиками», то народ втратить значно більше, ніж отримає. Зростання цін швидко «з’їсть» не лише цю тисячу, але й знецінить зарплати і пенсії. Нинішня тисяча гривень вже набагато «легша», ніж та, «юлькіна». А з тисячею радянських рублів її й порівнювати не варто.

Щоправда, реальних грошей нині навіть не обіцяють, натомість пропонують вкладникам віртуальну тисячу покласти на депозити у тому ж банку. Коли втратиш те, чого не бачив і не тримав у руках, то не так боляче. Замість грошей – лише слова. А кому від них тепло чи ситно?

Зовні соціальні проекти, оприлюднені президентом, виглядають привабливо. Тільки суспільство особливої віри їм не йме. Навіть прем’єр Азаров вимушений був констатувати: людей стільки разів дурили, що вони вже нікому не вірять. У багатьох існує побоювання, що нам черговий раз пропонують прожекти, які не матимуть позитивних результатів. Навпаки, лише розкрутять інфляцію. Поживемо – побачимо.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *