Чиновники від освіти розповіли, чим харчуються відтепер чернівецькі дитсадківці

З 1-го січня у чернівецьких садочках – оновлене харчування

До раціону діток Чернівецької громади тепер, зокрема, входитимуть перепелині яйця, пекінська капуста, куряче філе та філе індички, курага, родзинки…

Також, якщо раніше меню для закладів дошкільної освіти було двотижневе і складалося на два періоди – зимово-весняний і літньо-осінній період, то тепер на кожен сезон меню складається окремо на чотири тижні.

Як відомо, з 1-го січня 2022 року вступила в дію Постанова Кабінету міністрів України №305 від 24 березня 2021 року « Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку». Отож тепер кардинально змінено організацію харчування в закладах дошкільної освіти. Ця реформа має на меті здорове харчування дітей, – нагадали в управлінні освіти міської ради.

Відтепер зменшено споживання дошкільнятами цукру, солі, хліба і борошняних виробів та картоплі. З раціону дітей виключено споживання сосисок і ковбасних виробів. Значно розширено раціон дітей овочами та фруктами, залежно від сезону, вони подаються сирими або ж проходять термічну обробку.

Зокрема, салати з овочів мають бути в раціоні дітей у кожному прийомі їжі – сніданок, обід, вечеря, щоденно. Враховуючи вимогу щодо різноманітності страв у меню, салати готуються різні – як солодкі, так і солоні. Наприклад, є салат з капусти з додаванням моркви чи замороженого горошку. Капуста обдається окропом, що пом’якшує її, також вона шаткується дуже дрібненько.

Із меню повністю виключена консервація: консервований горошок, згущене молоко, рибні консерви. Натомість використовуються заморожені овочі і ягоди, зокрема заморожений горошок і цвітна капуста. Макаронні вироби використовуються тільки із твердих сортів пшениці. До групи круп додано булгур.

Відповідно до цієї Постанови і норм споживання кількості того чи іншого продукту, конкретно у Чернівецькій громаді управлінням освіти міської ради оголошено тендерні закупівлі і введені у раціон такі нові продукти: яйце перепелине, пекінська капуста, м’ясо – філе індички і куряче філе, курага, родзинки, сочевиця.

http://

З раціону дітей також виключена випічка. Однак потужності закладів дозволяють випікати, і зараз садочки випікають хліб самостійно, закуповується житньо-пшенична мука.

Більшість продуктів для наших садочків вже закуплено, вони постачаються у заклади дошкільної освіти Чернівецької громади. Наразі підписуються ті договори, які виставляються на міжнародні торги.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *