Чотирилапі антитерористи з Буковини воюють на Сході поруч з бійцями

На службі в України
ПЕСИКИ
Зліва направо чернівчани: командир відділення кінологів Олександр МОРОШАН, песик КАЛІФ, боєць Сергій НИКОЛАЙЧУК
Разом з прикордонниками Чернівецького прикордонного загону в зоні АТО несуть службу їхні собаки. Псами опікуються кінологи.
У підрозділі, де під Маріуполем веде боротьбу з терористами чернівчанин Сергій НИКОЛАЙЧУК, із десятьма собаками працюють десятеро кінологів. Їхні підопічні, так само, як і люди, потребують харчування й лікування. Так само потерпають від промахів влади й чекають на допомогу волонтерів.
А цими днями, розповідає Сергій Николайчук, собака на прізвисько Каліф затримала ймовірного сепаратиста:
– Посеред поля, де немає людського житла й часто трапляються обстріли, бійці натрапили на невідомого чоловіка. Він пояснив своє перебування у зоні боїв тим, що, мовляв, займався… спортом. Одягнутий у подерте вбрання, та мав новеньке портмоне, в якому лежала банківська картка Сбербанку Росії, дисконтна картка на обслуговування в недешевій крамниці джинсового одягу «Коллінз». Мобільного телефону при собі не мав. Зазвичай у таких випадках телефон просто викидають подалі, помітивши переслідування. Зате мав навушники. І ще мундштук із типовим запахом наркотичних речовин. Собака привів нас до будинку в Маріуполі, де мешкав цей підозрілий чоловік, а далі ми передали його в СБУ. Не можу стверджувати стовідсотково, що то був терорист, але пильність у таких випадках не завадить. І пес зі своїм завданням впорався блискуче.
Такі випадки не поодинокі: на блок-постах, де пропускають цивільні машини, песики знаходять і зброю, і наркотики. На це вони спеціально навчені, а на пошук людей чи їхніх речей – інші, розшукові. Та служба – це ж не лише робота, а й спільний відпочинок, і спільне переховування під від обстрілів… Солдати кажуть, що планують поставити будки у своїх господарських бліндажах – на випадок обстрілів.
Донедавна собак на війні забезпечували кормом українського виробника – фірми «4 лапи». Згодом повідомили, що годуватимуть собак шведськими харчами. Та оскільки шведські начебто кращі, то нормативи їхнього використання – менші. На тому й порішили. От тільки нові нормативи не затвердили, тож наразі песики мусять харчуватися солдатськими консервами… А 40-кілограмову німецьку вівчарку прогодувати не так уже й легко.
Допомогу рідним чернівецьким песикам нададуть не тільки чернівецькі, а й львівські волонтери – захисники тварин. І це будуть не тільки харчі, а й вітаміни та засоби для боротьби з кліщами. Допомога надійде і тим 40 собакам, які наразі перебувають в Чернівецькому прикордонному загоні і найближчим часом будуть передані до зони АТО для виконання службових завдань (розмінування, охорона тощо), а також і тим, які вже служать.
Чернівецька обласна громадська організація «Захист тварин» звернулася до всіх небайдужих буковинців із проханням допомогти чотирилапим захисникам медичними засобами та кормами. Скриньки, де можна залишити допомогу грошима, розміщені за адресами: «Пан Коцький» – по вул. Небесної сотні, 7 та «Доктор Айболить» – по вул. Полєтаєва, 11 у Чернівцях. Контактний телефон: (050)570-97-95 Антоніна, (050)902-17-95.

песики1Собакам потрібні: корми для дорослих собак; чемі-спрей; йод, бинт, вата, перев’язочні матеріали; шприци 2 мл, 5 мл, системи, джгути; дезинфекційні, дезінсекційні засоби (розчини, в таблетках); дектомакс (препарати від демодекозу); знеболювальні (зовнішні, внутрішні): кетанов, кеталонг, лідокаїн спрей; антибіотики (ін’єкційні): амоксицилін, енроксил; проти піроплазмозу (піростоп), гепатопротектори; засоби для очей та вух (з антибіотиком); вітаміни, полівітаміни (оліговіт, гаммавіти), препарати для підтримки імунітету, карсил, ехінацея; інсектоцидні, акароцидні (від кліщів, бліх), антигельмінтні препарати (пірантел, дронтал); хірургічні інструменти; попони, комірці. Перелік не є остаточним. Можна заміняти перелічені препарати аналогами.

Тим часом з бійцями під Маріуполем уже зв’язалися львівські захисники тварин. Собаки чекають на допомогу й звідти.
Маріанна АНТОНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *