Чернівецька вода удвічі дорожча, ніж в Одесі… Митися поїдемо до Києва?

383679649

Мабуть, Чернівці розташовані у пустелі, бо вода для чернівчан стала майже золотою. Від 1 липня централізоване водопостачання і водовідведення вартуватиме чернівчанам у 8,99 грн. за куб. Відповідне рішення 23 травня ухвалила НКРЕ.

– Тарифи на воду востаннє піднімали в різних містах 2008-2012 року. За цей час її собівартість збільшиласі: зросли зарплати, подорожчали електроенергія та реагенти, – пояснив член Нацкомісії з держрегулювання у сфері комунальних послуг Дмитро Григорєв.

Попри те, що для пересічних чернівчан зростання тарифів на воду суттєво позначиться на сімейному бюджеті, у водоканалі кажуть, що нові тарифи не поліпшать ситуації на підприємстві. Адже разом зі зміною тарифів підприємствам скасували субвенцію з держбюджету, яку вони отримували для вирівнювання різниці у тарифах. До того ж, невпинно зростає вартість електроенергії.

– Субвенція для підприємства на 2014 рік не передбачена, – кажев. о. першого заступника директора ДП «Чернівціводоканал» Олександр Кошман. – Підприємство не отримує жодних компенсацій ні з державного, ні з місцевого бюджетів. Окрім того, відтепер у тарифі закладенікошти на модернізацію та заміну мереж. А це означає, що ми не маємо права використовувати їх на інші потреби.

Що нові тарифи для чернівчан непосильні, зрозуміло: вже зараз споживачі заборгували водоканалу близько 11 млн. грн., з них – 7 млн. грн населення,майже4 млн. грн. – юридичні особи.

У кожному місті вартість кубометра води різна. Скажімо, в Івано-Франківську водопостачання подорожчає на 41,7%, у Чернівцях – на 14,6%. У Нацкомісії зазначили, що «причесати під один гребінь усі водні тарифи –неправильно, оскільки у водоканалів різні проблеми, які потребують індивідуального вирішення. Відтак у Києві кубометр води вартує 3,18 грн., у Донецьку – 3,37 грн., в Одесі – 4,46 грн. за куб., а в Чернівцях – уже 8,99 грн. куб.

Галина ЄРЕМІЦА, «Версії»

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *