Держказначейство «заморозило» рахунки місцевих бюджетів

Від кінця минулого вересня казначейство не перераховує кошти, хоча бюджетні організації мають кошти на рахунках і друкують платіжки. Нині в кожному населеному пункті Чернівецької області є несплачені рахунки для освітян, медиків, комунальників і т.д.

Проте у державній скарбниці відкидають усі звинувачення і переконують, що забезпечується своєчасне здійснення видатків:

– На Єдиному казначейському рахунку існує суттєва нестача коштів, – зазначає начальник управління Держказначейства України в Чернівецькій області Олександр ПАСКАР, Річ у тім, що місцевим бюджетам з нього надано позик більше як на півмільярда гривень, а вони,  в свою чергу, заборгували понад 60 мільйонів гривень. Захищені статті ми фінансуємо без затримок, а решту – мірою появи грошей. До кінця року виплатимо всю заборгованість.

Чиновники кажуть, що все добре і незахищені статті в області проплачують на 15-20%. Проте ці слова не заспокоюють. Уже зараз органи УДКСУ більш ніж на місяць затримали виплати лікарняних і заробітну плату, яку виплачують зі спецкоштів. Крім того, не виплачується допомога по безробіттю та допомога інвалідам від нещасних випадків на виробництві. Такі виплати, на думку казначейства, не є захищеними статтями і прирівнюються до купівлі канцтоварів бюджетними організаціями. Виплати тим категоріям громадян, які не потрапили до переліку «захищених», здійснюватимуть згодом, у другу чергу, коли з’являться кошти.

Експерти виділяють дві причини «замороження» рахунків місцевих органів влади казначейством. Перша полягає в тому, що існує велика недоїмка надходжень до держбюджету, тобто дохідна частина не виконується. Тому бюджет зараз не може виконувати не лише програми розвитку (фінансування будівництва, ремонту, реконструкцій), а вже почалися проблеми із захищеними статтями бюджету.

Друга має політичний характер. Напередодні виборів центральна влада, яка надає трансферти і субсидії місцевим бюджетам, дала команду місцевим органам влади заблокувати кошти навіть при наявності значних ресурсів. Тобто відбувається узалежнення місцевих органів влади від результатів виборів на певній території. Якщо керівники місцевих органів влади дають результат по партійній і мажоритарній частині для правлячих партій, тоді буде дана команда спрямувати у конкретний місцевий бюджет відповідні кошти. Якщо ж політичного результату не буде, то керівників покарають, не давши грошей або позбавивши їх посад.

Руслан КОЗЛОВ, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *