Чернівецька область – скоротити й поділити бюджет

883,7 млн. грн складатимуть цьогорічний бюджет Чернівецької області –на 8,6% більше, ніж торік, а офіційна минулорічна інфляція – 19%.

– У бюджеті-2009 вдалося повністю зберегти зарплати бюджетникам, – говорить Єлизавета ПУШКО-ЦИБУЛЯК, начальник Головного фінансового управління Чернівецької ОДА. – Збережено усі доплати і надбавки, а також стипендії студентів. У повному обсязі фінансуватимуться видатки на енергоносії з розрахунку на рівні грудневих цін (1883 грн за кубометр газу) плюс 30%.

Водночас усім бюджетним установам Буковини, крім лікарень, видано розпорядження скоротити споживання енергоносіїв на 20%. На 22% зростуть витрати на медикаменти. Повністю фінансуватимуть відділення гемодіалізу, хіміопрепарати для онкохворих та інсулін для діабетиків. За рахунок фонду Пінчука планується придбати обладнання для реанімації в дитячій лікарні. До діагностичного центру безкоштовно передадуть магнітно-резонансний томограф. За бюджетні кошти треба відремонтувати приміщення, в яких працюватиме це обладнання.

В освіті планується зберегти стипендії обдарованим дітям, фінансування студій з історії Буковини, соціальні виплати сиротам. Коштів має вистачити на ремонт інтернатів в Селятині і Хотині, педколеджу у Чернівцях та ліцею-інтернату в Новодністровську.

Трохи більше 1 млн. грн виділено на фестивалі міжнародного значення, придбання книг і преси для бібіліотек, відзначення свят і ювілеїв, поліпшення кінообслуговування та підтримку нацменшин. Удалося відшукати кошти на виконання комплексних регіональних програм Чернівецької області з розвитку туризму, підтримки малого і середнього бізнесу. 11 млн. грн витратять на дороги, які знаходяться у найгіршому стані.

Найменше коштів заплановано на капітальне будівництво. Буде завершено школи і садки-довгобуди у Грушівці, Зруб-Комарівцях, Кам’яній і Лужанах. У Зруб-Давиденах, Куликівці і Молодії будівництво шкіл законсервують.

Триватиме ремонт у протитуберкульозному санаторії «Садгора», обласній дитячій лікарні і лікарні на вул. Фастівській. Завершать також реконструкцію Філармонії.

На жаль, не передбачено субвенції з держбюджету на продовження газифікації Буковини, в тому числі на будівництво дюкера через Прут.

На 20% доведеться скоротити витрати й адмінвитрати: прощавай, відрядження, зв’язок, канцтовари та інші забаганки чиновників.

Лєра ЯСНИЦЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *