Бізнес-середовище: чиновники кажуть «стало краще», а підприємці – «стало гірше»

Моніторинг проблем розвитку бізнес-середовища в Чернівецькій області щодва роки здійснює Чернівецький міський Центр захисту приватних підприємців і підприємств малого бізнесу.

1345019390_trening

Наразі в Україні спостерігається дивне явище – влада запевняє, що збільшуються надходження від підприємців, а ті, своєю чергою, скаржаться на погіршення умов роботи та зростання фінансових стягнень.

Чому власне так відбувається і на чиєму боці правда, спробував дізнатися Чернівецький міський Центр захисту приватних підприємців і підприємств малого бізнесу у своєму анонімному анкетуванні.

Наталія БАТРАКОВА, консультант інформаційної Гарячої лінії з питань підприємництва, окреслила соціологічний портрет чернівецького підприємця: – Це жінка віком від 40 до 60 років, зайнята у сфері побутового обслуговування або в  торгівлі. У виробництві, сільському господарстві та будівництві людей зайнято менше. Тож саме ці сфери діяльності і потребують підтримки з боку держави.

Нинішнє аналітичне дослідження задля отримання правдивих даних базується саме на анонімному анкетуванні підприємців. Хоча далеко не всі погодилися взяти участь в опитуванні. Найменш активним виявився бізнес Новоселицького та Сторожинецького районів.

Переважна кількість опитаних – 57% – відзначили погіршення умов ведення бізнесу. Головними проблемами у веденні малого і середнього бізнесу назвали складну економічну ситуацію в краї та недосконалі норми національного законодавства.

Пані Наталія запевняє, що певні недолугості можна доволі легко виправити, наприклад, надати бізнесменам-початківцям податкові канікули хоча б упродовж одного року. Вони мали б так званий пільговий рік, необтяжений сплатою податків, але змогли б спробувати себе у підприємництві. Варто також спростити отримання різноманітних дозволів тощо.

Підприємці скаржаться на монополістів, а саме – на високу вартість комунальних послуг, електроенергії та газу. Підприємства-монополісти не бажають знижувати розцінки, а держава змусити їх до цього не спроможна. Зокрема, у Чернівцігазі та Чернівціобленерго тарифи для підприємців досить високі. Наприклад, у Глибоцькому районі запропонували, щоби передоплата до обленерго була на рівні 30%, а не 100%, як є нині. Бо монополіст таким чином перекриває їм кисень.

– Проблему може вирішити політична воля керівника держави, який повинен розібратися: чому, власне, такі ціни, чому саме такі тарифи, і чому підприємці повинні платити аванси, – каже Ігор КУХАРЧУК, голова правління Чернівецького міського Центру захисту приватних підприємців і підприємств малого бізнесу. Він також наголосив, що найбільше підприємці скаржаться на високі нарахування на фонд оплати праці – йдеться про єдиний соціальний внесок.

Любов ДЖУРАВЕЦЬ, начальник відділу підтримки малого та середнього бізнесу обласного департаменту економічного розвитку, як і годиться, запевняла, що держава намагається сприяти розвитку малого та середнього бізнесу. Зокрема, в області щорічно працює програма з компенсації кредитування.

Результати цього дослідження щороку направляють до органів, від яких залежить формування бізнесового клімату. Та досвід попередніх років свідчить, на жаль, що навряд чи це допоможе досягти якихось помітних змін.

Лідія КИРИЛЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *