Кишенькові диктатори Путіна

Зарубіжна преса – про нас

Хтозна, чи не через отаку-от карикатуру в надвпливовому журналі «The Economist», який читає вся світова політична і бізнесова еліта, прихопило серденько Віктора Федоровича? Вже кілька днів інтернет-сторінками українських ЗМІ гуляють чутки про  нібито інсульт нашого гаранта. Підтвердження чи спростування з Адміністрації президента традиційно затримуються. Проте анонімні депутати з Партії Регіонів заспокоюють: стан здоров’я Януковича не критичний, наразі він проходить курс лікування.

«У нього справді є проблеми. Цей місяць був, напевно, найважчий у його житті. Він практично не відпочивав. Це, звичайно, позначилося на його серці і нервах… Лікарі йому порадили не нервуватися і трошки відійти від справ. Тому він і не полетів до Москви, принаймні, поки що. Лікарі кажуть, що після Нового року, якщо все буде добре, Янукович повністю стабілізується і зможе і далі виконувати свої обов’язки».

Щоправда, злі язики експертів плещуть, що президент міг «захворіти», щоби у Москві не підписувати кількадесят «митних» угод власноруч. Хай підписує Азаров. А президент душею – із євроінтеграційними прагненнями народу…

– Євромайдан – це прагнення людей до кращого життя, – не інакше, як у передінсультному стані заявив він нещодавно на нараді кандидатам на пости глав райдержадміністрацій. – Коли ми отримали такий підйом у суспільстві, коли побачили Євромайдан – я з самого початку казав: у цьому нічого погано не було.

На думку президента, уся біда – від дії політиків і екстремістів, які захотіли отримати свій зиск від Євромайдану.

– Дуже багато людей живуть не розумом, а емоціями. Під час цього емоційного вибуху на ньому почали грати політики, екстремісти, різного роду провокатори. Нам треба з цього всього зробити висновки, і ми це робимо, щоби в найближчому майбутньому ніколи не допустити таких випадків, – цитує Януковича його прес-служба. Завершує він свій спіч на традиційно американській ноті: – Господь Бог дав нам цей іспит, і ми повинні пройти його з відкритим обличчям, дивлячись людям в очі…

Хтозна, чи розчулили подібні заяви мітингувальників на Євромайданах, проте світова преса у людське обличчя нашої влади вірити відмовляється. Головне журналістське питання тижня – за що Януковичу дісталося від Путіна таке 15-мільярдне щастя?

– Путін дав Януковичу велику рибину, але Європа могла б навчити Україну рибалити самостійно, – намагається розібратися в ситуації «The New York Times»: – «Прояв братерської любові» пояснюється побоюванням, що протести перекинуться на Росію. Надання кредиту – не більше ніж «фінансові припарки», але вони доводять, що Москва готова завдати собі шкоди, аби врятувати проект Євразійського союзу.

– Якщо це братська любов, то така, яку можна зустріти в неблагополучних сім’ях: Росія загрожувала (і продовжує побічно загрожувати) українській економіці, – підтримує «The Washington Post».

Проте найгострішим випадом щодо «поневірянь» Януковича та геополітичних амбіцій Путіна цілком очікувано став виступ сенатора Джона МакКейна (на засіданні Атлантичної Ради), який нещодавно повернувся до Америки із Євромайдану.

– Президент Путін досі не сприймає того факту, що Україна є незалежною державою, – констатує пан Джон. – Він заявив про це публічно. З усіх цих причин Митний союз під головуванням Росії не може бути життєздатним без України. Справді, ідея сучасної демократичної України, яка є частиною Європи, – це найгірший кошмар Путіна, адже, зрештою, громадяни Росії подивляться на цю заможну Україну і спитають: «Чому не ми?» Ось чому Президент Путін не зупиниться ні перед чим, щоби зірвати прагнення України стати частиною Європи.

Проте найболючішого ляпаса українській владі заліпила «Financial Times», цитуючи заяви ФБР і Департаменту юстиції США. Уся світова бізнес-еліта дізналася, що в Україні тотальна корупція і навіть корпорації зі світовим ім’ям змушені давати хабарі, щоби співпрацювати з нами.

Так, експортуючи зерно з України, щоби повернути ПДВ на суму понад $100 млн., корпорація Alfred C.Toepfer, – найбільший світовий експортер сільгосппродукції, –змушена була заплатити $22 млн. хабарів українським чиновникам. Корпорація ще й «втрапила», бо у США за дачу хабарів за кордоном на неї тепер чекають численні кримінальні переслідування, суди і колосальні штрафи!.

Україні ж ця історія на довгі роки «гикнеться» непоправною шкодою діловій репутації та інвестиційному клімату. Відтепер в очах будь-якого цивілізованого міжнародного бізнесу українська влада – це огидний злочинний синдикат, який дивиться на будь-яке бізнесове судно у своїх портах голодними очима сомалійського пірата. І очолює цих піратів хто? Правильно, Віктор Федорович Янукович, права рука Володимира Володимировича Путіна.

…Принаймні, на це своєю карикатурою натякає журнал «The Economist». Який читає вся політична й бізнесова еліта світу. Від цього серденько – та й не заболіло б?

Ігор КОНСТАНТИНЮК, «Версії»

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Кишенькові диктатори Путіна”