Алея ротарійців і лісівників

а це 200 дерев різних порід, серед яких смерека, дуб, туя, – з’явилася до Дня Довкілля в обласному дитячому протитуберкульозному санаторії «Садгора»

Ініціатором акції виступили ротарійський клуб Чернівців і молодіжна громадська екологічна організація «Буквиця». Захід охоче підтримало керівництво обласного управління лісового та мисливського гсподарства, виділивши посадковий матеріал, та обласна представницька влада, яка опікується цим санаторієм.

Маленьким людям – велику увагу

Василь КОВАЛЮК, головний лікар дитячого протитуберкульозного санаторію:

– Посаджені дерева, особливо хвойні, сприятимуть оздоровленню дітей, адже це – складова лікування. Вони потребують не тільки ліків і калорійного харчування, а й чистого повітря.

Ротарі-клуб співпрацює з нами вже протягом року. Один із вихованців санаторію, чиї шкільні роки практично пройшли тут у нас, нині є членом цього відомого в усьому світі клубу. Саме з ініціативи підприємця Юрія Тарновецького ротаріанці й взяли шефство над нашою установою, де нині оздоровлюється 305 дітей.

Ротарійці допомагають нам і фінансово, і матеріально. Саме вони разом із діаспорою з канадійського Ротарі-клубу відновили для найменшеньких наших вихованців ігрову кімнату.

Ярослав Майор власним коштом заасфальтував відмостку стін корпусу, через відсутність якої приміщення замокало. За допомоги ротарійців відновлюємо сольові шахти. Через місяць, думаю, відкриємо їх. А вдихання дітьми іонів солі дає колосальний лікувальний ефект.

Служити понад власні інтереси

Георгій ЗВІРІД,  президент Чернівецького клубу ротарійців:

– Ротарі сьогодні – це 1 200 000 звичайних чоловіків і жінок зі 150 країн світу, які об’єдналися, щоби творити надзвичайне. З 28 тис. клубів 40 діють в Україні. Нашому клубу лише рік, але саме у Чернівцях 82 роки тому було створене перше українське ротарійське об’єданння. За нами вже були ужгородці, львів’яни.

Протягом року існування ми вже багато чого встигли. Але, зрештою, по-іншому й бути не може. Бо в світі чимало організацій громадського служіння, але Ротарі – найбільш багатолітня й успішна з них. І має вона свої особливі правила. Одне з них – зацікавленість винятково у тих членах, які є кваліфікованими спеціалістами, що мають сильний характер, ресурси і бажання служити понад власні інтереси. Серед пріоритетних напрямків ротарійського руху – екологія та здоров’я людей. Скажімо, мало хто знає, що саме завдяки ротарійському рухові світ подолав поліомієліт.

Буковинські ротарійці, крім дитячого протитуберкульозного санаторію, опікуються малозабезпеченими сім’ями та надають допомогу при екстремальних ситуаціях. А до кінця року ми виконаємо спільну з данським клубом програму із забезпечення вихованців чернівецьких дитячих садків високоочищеною питною водою. Це буде наша допомога місцевій громаді.

До речі, візитівкою чернівецьких ротарі стане фольклорно-екологічний фестиваль «Захарецький гарчик». На його 10-річчя, яке відбудеться нинішнього вересня, вже запрошено ротарійців з України та з-за кордону.

Сквери та парки хочуть господарів

Василь ВОРОБЧУК, начальник обласного управління лісового та мисливського господарства:

– Щорічна акція держкомітету лісового господарства «Майбутнє лісу у твоїх руках» стартувала 21 березня, а завершиться у День Довкілля. У її рамках ми виходимо на всі весняні висадки дерев. І практично щороку висаджуємо їх… на одних і тих же місцях. Один із прикладів – алея на вул. Руській. А це – витрати і грошей, і зусиль. Чому так виходить? Тому що міні-парки, алеї та сквери не мають господарів. За них у Чернівцях ніхто не відповідає. Тоді як висаджене деревце треба і доглядати, й охороняти. Скажімо, в нас приживлюваність насаджень становить 93-95% за нормативу 92%. Сподіваюсь, що це питання нарешті ми разом з міською владою та громадськістю вирішимо.

Людмила ЛЕБЕДИНСЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *