А судді хто?

Верховна Рада України  прийняла закон про люстрацію суддів. Що він дає людям? Про це в розмові з Тамарою БОРОВИК, головою Чернівецької обласної громадської організації із захисту прав і свобод людини «На грані».

f_3255613021391515346

 

 

 

 

 

 

 

– Тамаро Іванівно, як відомо, ще у квітні ВРУ прийняла закон «Про відновлення довіри до судової системи України». І саме тоді була створена тимчасова спеціальна комісія для проведення люстрації суддів…

Так, до складу комісії мали увійти 15 осіб – по 5 від Верховного Суду, парламенту та уповноваженого Кабміну з антикорупційної політики. Як відомо, Верховний Суд призначив членами спецкомісії суддів у відставці Юрія Кармазіна, Миколу Лавренюка, Ярославу Мачужак, Володимира Мойсика та Станіслава Щотку. А 3 червня уповноважена Кабміну з питань антикорупційної політики Тетяна Чорновол за своєю квотою ввела до комісії з перевірки суддів адвокатів Станіслава Батрина, Петра Варишку, Маркіяна Галабалу, Катерину Смирнову й Марину Соловйову. Отже, маємо 10 членів із 15-ти, тобто комісія вважається створеною. Працюватиме вона до 13 грудня. Можна не поспішати, але й затягувати зі зверненням не варто.

– Куди звертатися? Хто може це зробити, що писати та як?  

– Заяву можуть надсилати як фізичні, так і юридичні особи у письмовій формі із проханням перевірити індивідуально визначеного суддю.

Адреса для надсилання заяв:

Вища рада юстиції, вул. Студентська, 12-а, Київ, 04050       

Якщо Ви хочете, щоби перевірили суддю, який, на Вашу думку, прийняв неправомірне рішення, Вам треба викласти у заяві такі відомості:

* прізвище заявника, місце його проживання, номер поштового відділення, електронну пошту;

* прізвище, ім’я , по-батькові судді, якого треба перевірити, його посаду;

* повна назва суду, де працює той, кого треба перевірити;

* обґрунтування необхідності перевірки судді з посиланням на судове рішення.

До заяви додаються копії судових рішень, прийнятих суддею, щодо перевірки якого подається заява.

– А як заявник дізнається про результати своєї справи?         

– Комісія за результатами перевірки приймає обґрунтоване рішення, яке буде оприлюднене на офіційному сайті Вищої ради юстиції.

– Зрештою, Тамаро Іванівно, що це дасть скаржнику-заявнику? Адже рішення суду ніхто не скасує,чи не так?

Саме так: рішення не скасовуються і не переглядаються. Але є одне суттєве «але»! Якщо скарга підтвердиться і комісія переконається, що суддя прийняв завідомо неправомірне рішення, йому не уникнути покарання. У такому разі  автор заяви-скарги зможе подати до суду новий позов у зв’язку з новими обставинами, що відкрилися. Одне слово, люди отримують додатковий шанс для боротьби за справедливість.

І, насамкінець, повідомляємо: Чернівецька обласна громадська організація із захисту прав і свобод людини «На грані» безкоштовно консультує всіх охочих і допомагає у складанні скарг-заяв на неправомірні суддівські рішення. Звертайтеся за мобільним телефоном: 050-084-53-92

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *