6 мільйонів смертей від… цигарки

Випити чашечку запашної кави з цигаркою – що може бути приємнішим? Особливо, коли протягом дня на голову падають якісь проблеми. І ось тягучий ароматний дим проникає в легені, розслаблюючи увесь організм… Можливо, це й приємно, але про шкоду куріння відомо усім. Курити чи не курити – справа особиста. Але не забувайте, що своїм вчинком ви подаєте приклад молодшим поколінням.

kofe-i-sigarety

Дим, який вдихається під час паління, обпікає слизові. Крім того, в ньому міститься велика кількість шкідливих речовин: бензопірен, нітрозаміни, чадний газ, часточки сажі тощо. Тож усі ці речовини осідають в організмі. Через куріння зростає ризик розвитку раку легенів, рота і дихальних шляхів, психічних, серцево-судинних та інших захворювань.

Кожна десята смерть – від «пасивного куріння»

Щороку 31 травня Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) відзначає Всесвітній день без тютюну, привертаючи увагу до небезпек для здоров’я, пов’язаних із курінням. Тема цьогорічного Всесвітнього дня без тютюну – заборона тютюнової реклами, стимулювання продажу й спонсорства. Повна заборона на рекламу призводить до зменшення кількості курців – початківців і тих, хто вже якийсь час курить. Статистика свідчить, що заборона на рекламу і спонсорство тютюну є одним з найефективніших за вартістю способів зниження попиту на тютюн і, отже, одним з «найбільш вигідних» способів боротьби проти тютюну.

Глобальна тютюнова епідемія щорічно призводить до смерті близько шести мільйонів людей, понад 600 тис. з яких – пасивні курці. Якщо вестиметься активна боротьба з цією шкідливою звичкою, до 2030 року епідемія щорічно забиратиме більше восьми мільйонів осіб. Більше 80% цих смертей відбуватиметься серед людей, що живуть в країнах з низьким і середнім рівнем доходу.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *