Година Землі: Буковина – на старт!

Завтра, 28 березня о 20 год. 30 хв. вимкнуть світло у 37 найбільших містах світу, серед них Лондон, Пекін, Рим, Москва, Торонто, Копенгаген, Брюссель, Пекін… І світло повернеться туди лише через годину. А «Крихітка Цахес» за цю годину без світла виступить з концертом у Києві. Відбудеться він у Старій теплиці Печерського ботанічного саду ім. М.Гришка. Початок, зрозуміло, о 20 год. 30 хв.

Цікаво, що присутнім на концерті подарують… екоторби. Бо пластикові пакети, як відомо, важко утилізуються: вони не розкладаються в ґрунті, а при спаленні виділяють небезпечні для здоров’я речовини, в тому числі канцерогени. Крім цього, пластикові пакети спричиняють тисячі смертей морських тварин та птахів. Тож перший наклад сумок від «Крихітки Цахес» учасники акції роздають друзям та знайомим, але незабаром продукцію можна буде замовити на офіційному сайті групи.

Каша САЛЬЦОВА, лідер групи: – Екологія – один з пріоритетних для «Крихітки» напрямків діяльності. Екологічна ситуація в Україні – загрозлива, про це свідчать і експерти-екологи, і медики. Населення поки що недооцінює масштаб забруднення довкілля, але найважливіше – самі українці не відчувають власної відповідальності за стан природних ресурсів. Кожен з нас (а особливо це стосується мешканців міст, які відрізняються споживацькою активністю), має усвідомити: навіть маленький крок, наприклад відмова від пластикових пакетів, які непридатні до переробки, чи заміна у власному помешканні ламп розжарювання на енергозбережні роблять довкілля чистішим

Марина КОНЯК, голова ЧОГМЕО «Буквиця»: – Вимкненням світла люди доброї волі продемонструють символічний акт всесвітнього єднання перед обличчям однієї з найважливіших проблем сучасності – зміни клімату і глобального потепління, зокрема.

Організатор акції – Всесвітній фонд природи WWF. В Україні її підтримали у Києві, Одесі, Рівному… Буковинські екологи теж підтримали глобальний заклик до активних дій у боротьбі зі зміною клімату.

Ініціатива всесвітнього вимкнення світла започаткована в Сіднеї 2007 року як екологічна акція одного міста і виросла у масову кампанію, яка привертає увагу людей усього світу. І коли торік вимкнули світло в спільному заклику до боротьби зі зміною клімату мешканці 371 міста у 35 країнах, то вже нині понад 700 мегаполісів приєдналися до акції. Вперше у ній бере участь Україна. Прикметно, шо «Годину Землі» підтримали Кабмін, Міністерство охорони навколишнього природного середовища та Національне агентство з питань ефективного використання енергетичних ресурсів.

Андрій БІЛОКОНЬ, координатор акції «Година Землі» в Україні: – Завтра на годину погаснуть яскраві вогні столиці нашої країни. Міськрада Києва підтримує акцію і сприяє її проведенню. Та й кияни, зі свого боку, теж зацікавились акцією. Вони становлять більше половини відвідувачів веб-сайту Години Землі. Створюються блоги, розміщуються банери, інформація про найбільшу добровільну акцію передається всесвітньою мережею від людини до людини, чого ми й хотіли досягти.

Українські зірки також не залишилися байдужими до глобальної проблеми. Список світових знаменитостей, в якому фігурують Кейт Бланшет, Неллі Фуртадо, Шепард Фейрі, лауреат Нобелівської премії Миру архієпископ Кейптаунський Десмонд Туту, Ілля Авербух і багато інших, поповняться в Україні на «Крихітку Цахес», Лілію Пустовіт, «Esthetic Education», Машу Фокіну, Gorchiza, Джанго, «Пара нормальних», «Антитіла», «Chicos de la fiesta», XS.

Все більш популярним серед виробників і споживачів стає «зелений» спосіб ведення бізнесу. Компанія «Тетра Пак» виступила національним спонсором акції «Година Землі». Її підтримують – Американська торговельна палата, Європейська асоціація бізнесу, ТМ «Космос», видавництво «Едіпресс Україна» тощо.

Катерина КУРАКІНА, менеджер WWF зі зв’язків з громадськістю: – Зміст акції не просто у вимкненні світла на одну годину. Вона покликана привернути увагу не тільки до проблем зміни клімату, але й до шляхів їхнього вирішення і можливості кожного бути частинкою цього вирішення.

Кожна людина може зробити свій внесок у боротьбу з глобальним потеплінням: не витрачати марно електроенергію, воду, газ, користуватися велосипедами, громадським транспортом, ходити пішки, купувати енергозбережні прилади для дома та офісу.

Не варто чекати рішення від уряду чи промисловості – дійте самі у повсякденному житті! Щоби вирішити проблему, потрібно діяти всім разом!

Людмила ЛЕБЕДИНСЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *