У його творах приховано значно більше, ніж ми бачимо – Олег Любківський презентував книгу про Чернівці

 

Минулорічний, такий цікавий, мистецький квест за картинами чернівецького художника Олега Любківського дав початок новому виданню про Чернівці та мистецтво в ньому: Олег Любківський у новоствореному громадському просторі «Бельвю» презентував видання своїх робіт, які у цій збірці він називає художніми трактатами про місто, що колись називалося Czernowitz.

Книга вийшла за підтримки міської програми книговидання ім. Антона Кохановського. 

Видання надзвичайно унікальне і за будовою, і за оформленням. Текст поданий українською та німецькою мовами: не лише для чернівчан, а й для друзів міста й художника в інших країнах.

Це власні роздуми автора про відомі та невідомі Чернівці – вулиці, площі, будівлі, окремі місця. Він щиро та відверто розповідає, як починалася його творчість, формувався власний стиль. Книга проілюстрована картинами художника про місто, уривками зі старих листів, які він називає автографами минулого. «Це зворушливий і меланхолійний діалог Любківського з містом», – зауважила модератор презентації Інга Кейван.

Про особливий погляд Олега Любківського на Чернівці цікаво й точно розповів професор ЧНУ Петро Рихло, який перекладав текст книги німецькою мовою: «Його картини висвітлюють духовну ауру міста. Він дивиться на речі, ніби просвічуючи їх, вибирає окремі, найважливіші субстанції. Для нього дуже важливі деталі, які стають символічними і налаштовують на відповідне сприйняття. У його творах приховано значно більше, ніж ми бачимо. В альбомі багато простору, його картини дихають, заповнюють усю сторінку». 

Картини Олега Любківського слід читати навіть уважніше, ніж будь-який текст, розгортаючи ситуації, роблячи узагальнення й шукаючи приховані підтексти – і усе це мірою власної освіченості, художньої фантазії та обізнаності в історії міста.

Тетяна Спориніна

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *