У Чернівцях народних майстрів відзначили премією

У Чернівецькому художньому музеї, до Всесвітнього дня культурного різноманіття, вже вчетверте відбулося вручення обласної премії імені Георгія Гараса.

Серед нагороджених – народний майстер з художньої обробки дерева Володимир Ворончак, який отримав премію за творчі досягнення у розвитку народного орнаментального мистецтва Буковини та продовження його традицій.

– Інколи мене запитують – чи так це важливо? Ну робить собі там щось різьбяр, чи жінки вишивають орнаменти… Я ж хочу навести один історичний факт. Після Великої Вітчизняної війни постало питання: чия це територія – Закарпатська область? Тоді на неї претендували угорці і чехи… Політики тривалий час не могли довести, чия ж це насправді земля. І тоді за справу взялися майстри народного мистецтва. Видатний дослідник Володимир Гнатюк, сучасник Івана Франка та Ольги Кобилянської, зібрав на Закарпатті велику колекцію творів народного мистецтва. І коли її представили чеським та угорським вченим, ті сказали, що в них подібного немає. Таким чином знавці мистецтва підтвердили, що це наша територія, на ній здавна в більшості компактно проживали українці, які творили такі чудові, прекрасні речі…

Митець зазначив, що подібні премії дають не задля розваги, за ці кошти народні майстри мають змогу придбати матеріали для роботи, поповнити свій інструментальний арсенал.

– Люди, які займаються мистецтвом, не мають часу вечорами ходити вулицями, займатися чимось поганим. Тому наше завдання також широко популяризувати мистецтво у нашому суспільстві, – зазначив Володимир Ворончак.

Також премію посмертно присудили колишньому голові благодійного фонду імені Георгія Гараса у Львові Богданові Сивуляку за науково-дослідницьку діяльність та популяризацію народного мистецтва Буковини. Зокрема, присутні могли переглянути вже знаний альбом Богдана та Зоряни Сивуляків «Світ української вишивки. Феномен Георгія Гараса».

Інші чотири премії за збереження, відродження та розвиток народного мистецтва Буковини присудили майстрам, які працюють у різних видах декоративно-ужиткового мистецтва. Переможцями стали член Національної спілки журналістів, майстер художньої вишивки Олена Чайка, майстер писанкарства Василина Сумаряк, майстер художньої обробки дерева Сергій Кузнєцов, викладач професійної майстерності Вижницького коледжу прикладного мистецтва імені Василя Шкрібляка Любов Столєтова.

Георгій Гарас (1901-1972) – відомий збирач і творець народних орнаментів Буковини, художник-самоук, заслужений майстер народної творчості.

Його художні композиції та орнаменти слугують для буковинських вишивальниць і килимарниць зразками для оздоблення одягу, салфеток, скатертин, рушників, килимів.

Характерна риса орнаментів Гараса – переважання геометричних фігур: квадратів, ромбів, хрестиків, зірок, кутиків, – що є характерним передусім для образної мови гуцульського мистецтва.

У смт. Вашківці Вижницького району діє садиба-музей Г.Гараса. 1994 року на Вижниччині була заснована лiтературно-мистецьку премiя iменi Георгiя Гараса, якою щороку відзначали митців та діячів культури району.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “У Чернівцях народних майстрів відзначили премією”