«Проживання КНИГИ в реальному часі»

Так письменниця Марія Матіос означила дійство, яке упродовж чотирьох вечорів триває у Чернівцях: цикл перформансів, презентацій і читань її найсвіжішого і наразі найграндіознішого роману «Букова земля».

Фото Ігоря Константинюка

Просто неба, на затишному подвір’ї Учбово-методичного центру культури Буковини, на лавицях, у кріслах-мішках, на ліжниках, кинутих на траву, чи просто на стільцях охочі слухають уривки з нової книги нашої землячки під мелодії буковинського гурту ZAPAL, а також спостерігають і самі долучаються до дискусії, яку розгортають навколо різних смислових рівнів книги експерти.

Першого вечора обговорювали історичний аспект «Букової землі» – спікерами були викладачі Чернівецького національного університету: кандидати історичних наук, доценти кафедри історії України Ганна Скорейко та Микола Гуйванюк, а також доктор історичних наук, професор, декан факультету історії, політології та міжнародних відносин Олександр Добржанський.

Другого вечора говорили про філологічний аспект роману. Торкнулися багатьох тем: від того, як саме жанрово означити його (роман-панорама, сага, виховання?) – до його місця в українській, та й що там зайве бути скромними, у світовій літературі.

Про це міркували науковиці Валентина Чолкан та Світлана Кирилюк кандидатки філологічних наук, доцентки кафедри української літератури Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, знову втілювали на сцені актори й актриси місцевих колективів, і грав на скрипці скрипаль міжнародної слави, керівник ансамблю «CZERNOVITZER» Павло Лесюк.

Учора, поки верстався черговий номер «Версій», знову в атмосферній обстановці центру культури Буковини незмінні модератори цього циклу імпрез письменниця, кандидатка філологічних наук Інга Кейван і журналіст, історик Юрій Чорней фахово провадили бесіду про те, як і для чого читати

«Букову землю», про стратегії читання і тактичне застосування прочитаного, типи лідерів і традиції місцевого самоврядування, рецепти ефективного читання – з кандидатом філологічних наук, який «залишив удома портфель викладача української культури, аби надіти бронежилет і каску» (так казали про нього на одному з центральних телеканалів) і лідером громади – Рукшинської ОТГ – Олегом Горбатюком.  І вже у п’ятницю, 7 серпня, цикл перформансів завершить зустріч із авторкою роману Марією Матіос.

Ці читання – подія для Чернівців і не тільки. Високий рівень організації, сучасна ідея, фахове втілення і робота з любов’ю – це те, що однозначно отримує щирий відгук і залишається не лише в розумі, а й у серці. Спільний результат праці режисерки Людмили Добровольської, сценаристки Іванни Стеф’юк, читців, музикантів, модераторів, меценатів (це також важливо!), ну і, звісно, насамперед Марії Матіос – це те, що нарешті, після тривалої перерви повертає Буковину в її визначене історією місце – до європейської родини.

Отже, завтра про свій роман, про який уже говорили історики, філологи, лідери місцевого самоврядування та інші буковинці, розкаже сама авторка. Узвишшя Гьобеля (гора Домінік), 19.30.

Маріанна АНТОНЮК, «Версії» , фото Перший буковинський

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *