Прем’єра «Квартету» Володимира ІВАСЮКА відбулася у Чернівцях

Учора,  27 серпня, в Органному залі вперше прозвучав твір відомого українського композитора трагічної долі, уродженця Буковини Володимира Івасюка. Виконав його на завершення свого виступу академічний камерний оркестр «Capriccio» під орудою народного артиста України Павла Чеботова. Концерт відбувся у рамках Mandyczewski Fest IV, присвяченого 30-річчю Дня Незалежності. Основний лейтмотив заходу – «Україна та  її місце у світовій культурі».

     Виступ камерного академічного оркестру «Капріччіо»

А кількома днями раніше, 23 серпня відбулася ще одна українська прем’єра – ораторії Мар’яна Кузана (Франція) «Посланіє» на слова Т. Шевченка зі сценічною дією.

На прем’єру класичного твору Володимира Івасюка завітала сестра композитора з чоловіком.

Подружжя Оксана Івасюк та Віктор Павлюк, знімок минулих років.

Відома філологиня, доцентка кафедри української літератури Оксана Івасюк із вдячністю вручила диригенту Павлу Чеботову вишуканий букет. 

Оксана та Володя Івасюки

Загалом Mandyczewski Fest – це фестиваль із надзвичайно цікавим спрямуванням. Музика, яка звучала щовечора від 22 серпня на різних майданчиках Чернівців, переконала нас, що композитори австрійської доби, такі як буковинці різних національностей Є.Мандичевський, К.Мікулі, А.Гржималі, С.Воробкевич, так і українські класики  М. Лисенко, Л. Колодуб, М.Скорик, Є. Станкович, В. Сільвестров, О. Чмут, Л. Затуловський навіть усупереч складним історичним періодам бездержав’я були носіями української культури. Саме завдяки їм збережено феномен української ідентичності в музичному мистецтві.

 

Завершиться Мандичевські фест 29 серпня о 17:00 в Соборі Успіння Пресвятої Богородиці УГКЦ, якому виповнилося 200 років, концертом духової музики за участю академічного камерного хору «Чернівці» під диригуванням Надії Селезньової. 

Початок о 17.00.

 

Довідково: 

Mandyczewski Fest проходить у Чернівцях учетверте. 

Євсевій Мандичевський — український та австрійський музикознавець, диригент і композитор. Народився у селі Багринівка Чернівецької області. Написав одинадцять українських хорів, два з яких на слова Шевченка.

Навчався музики у знаменитого композитора, педагога і православного священика Сидора Воробкевича. Тоді ж брав уроки музики і в Адальберта Гржималі – чеського композитора і музиканта, який кілька років творив і працював у Чернівцях.

 З 18 років Мандичевський мешкав у Відні: вчився там, був професором Віденської музичної академії, але зв’язків з Україною не поривав і часто навідувався до Чернівців. 

Мандичесвським захоплювався Брамс, але про нього нічого не знали на  батьківщині. У рік, коли  виповнилося 160 років від дня народження Мандичеського, на Буковині і започаткували грандіозний проєкт – Mandyczewski Fest

Людмила Чередарик

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *