До Дня пам’яті захисників України: Похорон солдата відбувся у день його народження. Віктору Піцулу було б 24…

Ми схиляємо голови у вдячності перед тими, хто тримав і тримає мирне небо над нашими містами, даючи нам можливість у цей час вчитися, працювати, розвивати соціальні ініціативи та відстоювати демократію й права людини тут, у тилу. 

Напередодні Дня пам’яті захисників України у Чернівецькій обласній універсальній науковій бібліотеці (ЧОУНБ) ім. Михайла Івасюка відбувся День пам’яті «Їх подвигу не буде забуття». До участі у заході запросили учасників АТО Владислава Піцула та Сергія Николайчука; волонтера та військового капелана отця Василя Гасинця; завідувача кафедри політології та державного управління факультету історії політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича, заслуженого працівника освіти України, професора Анатолія Круглашова та завідувача кафедри  міжнародної інформації  цього ж факультету, доктора історичних наук, професора Володимира Фісанова.

 

Щороку 29 серпня в Україні відзначається День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Цей день встановлено Указом Президента України на підтримку ініціатив громадськості від 23 серпня 2019 року для увічнення героїзму військовослужбовців і добровольців, які віддали життя за батьківщину, як нагадування про одну із найкривавіших подій війни на сході України – Іловайську трагедію, коли в результаті протистояння російським військам українські збройні підрозділи потрапили у вороже оточення. За офіційними даними, тоді загинули 366 українських військових і правоохоронців і 158 вважаються зниклими безвісти, 429 були поранені, 128 потрапили до полону. 

Ті трагічні події, як відомо, розгорталися на полях соняхів, які вже поспіли. І саме під цими соняхами сотні захисників України в боротьбі з ворогом поклали своє життя на вівтар свободи та незалежності нашої держави. Надзвичайно важливо згадувати та гідно вшановувати подвиг захисників, які віддали найцінніше – своє життя – у боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Вони стояли на смерть за кожного з нас – за те, щоби майбутнє покоління мало гідне майбутнє у незалежній країні, а всі ми могли розвивати громадянське суспільство та зробити Україну в майбутньому державою щасливих людей.

 

Владислав Піцул разом із своїм старшим братом Віктором були мобілізовані 2014 року. Влад пригадує: «8 березня прийшли дві повістки – на мене і на брата. Ми з’явилися до військового комісаріату. У військовій частині нам повідомили, що в будь-який момент, коли потрібні будемо державі, повинні виконати свій громадянський обов’язок – захистити наші кордони та наше населення. Ми з братом потрапили до різних рот ще на розподіленні, але залишились в одній частині». 

Віктор воював у мобільній роті, тоді як Владислав потрапив до роти спецпризначення. Металіст, Луганський аеропорт, Щастя — влітку 2014-го там було чи не найгарячіше. І влітку 2014-го там були брати Піцули. А вже 17 червня у бойовому зіткненні з терористами, які підбили бронетранспортер із засідки з гранатомету, загинули 9 десантників, серед них і старший солдат Віктор Піцул. Похорон Віктора відбувся 22 червня 2014 року – у день його народження. Віктору Піцулу мало б виповнитися 24 роки…

Військовий капелан отець Василь Гасинець (Чернівецька єпархія УГКЦ) не тримає зброю в руках, його зброя – слово Боже. Він рятує людські душі та серця. Його головне кредо – творити якомога більше добрих справ. Він волонтер, який від початку бойових дій постачає українським військовим продукти, одяг та обладнання. Неодноразово потрапляв під обстріли. Військовий капелан наголосив на тому, що «не зустрічав на фронті людей, які б зневірились. Навпаки, там є дуже багато людей, які хочуть вірити. Вони хочуть бути в контакті з Богом. Для мене Україна є рідною мамою. А любов до матері не вимірюється жодними коштами. Тому  я переконаний, що не можна змучитися, втомитися від боротьби за Батьківщину. Ніколи!», – підсумував отець Василь.

Поділився своїми спогадами про перебування у зоні бойових дій Сергій Николайчук. Учасник АТО, який добровольцем пішов на фронт, є нині головою Громадської ради при Чернівецькій облдержадміністрації, очолює Чернівецьке громадське об’єднання «Майдан» та є активістом ГО «Земляцтво буковинців у Києві». Він розповів про свою нинішню діяльність як голови Громадської ради та завдання, які планує реалізувати на цій посаді.

Своїми думками з приводу подій, що відбуваються на Сході України, поділився професор Анатолій Круглашов: «Як на мене, період з 2014 року – найскладніший у новітній історії, відтоді коли відбулась українська незалежна держава і після завершення ІІ Світової війни, визвольних змагань, придушення повстань на західноукраїнських землях». Також професор згадував епізоди осіні 2013 року, початку Революції Гідності, які на його думку не є такими однозначними та простими.

На глибоке переконання доктора історичних наук Володимира Фісанова, тільки політико-дипломатичний шлях вирішення конфлікту на Сході України призведене до його закінчення.

Марина РІГА, завідувачка відділу обслуговування користувачів ЧОУНБ ім. Михайла Івасюка

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *