На Центральній площі – Містечко майстрів, на вулиці Кобилянської – Художня галерея

desktopwallpapers.org.ua-7259Начальник управління культури Чернівецької ОДА Віра Китайгородська на прес-конференції розповіла про пріоритети розвитку культури краю.

За її словами, Чернівецька область відстає в культурному розвитку від сусідніх областей на 20 років. Галузь фінансується лише на 8-10%.

–Концепцію культурного міста слід розглядати в комплексі. Це діяльність не від звіту до звіту, а процес багатоплановий і щоденний. Я ніколи не погоджуся, що треба закрити якийсь будинок культури чи бібліотеку, та, з іншого боку, – треба кардинально міняти кадрову політику – зазначила пані Віра.

Комплексна програма розвитку культури до 2016 року передбачає певні зміни та нововведення на Буковині. Першочергово потребує реставрації Центр ім. І. Миколайчука, який нині став прихистком для людей без постійного місця проживання. Будівля в аварійному стані, і невідомо, чи підлягає вона ремонту. Висновок один – це приміщення має стати полікультурним центром із кінозалами та музеєм славетного актора та кінорежисера.

Спадщина Івана Миколайчука унікальна як для Буковини, так і усієї України. Відтак на малій батьківщині митця, у с. Чортория на Кіцманщині, планується створити заповідник, який згодом увійшов до спадщини ЮНЕСКО. Тамтешні архітектура, сади, вулиці, господарювання, традиції залишаються на рівні 30-50-х років. Наразі немає змоги залучити фахівців, тому поки що діятимемо на волонтерських засадах.

Ще одним завданням організаторів культури буде відкриття художніх майстерень та галереї на вул. О.Кобилянської:

–Чимало дітей з Буковини займають перші місця на різних конкурсах у світі. У нас є що демонструвати, але відкрити постійно діючу галерею, де діти могли б презентувати свої роботи, можливості немає, – прокоментувала Віра Микитівна.

Не залишили без уваги і створення Містечка майстрів на Центральній площі (на місці колишніх торгових рядів), що буде вигідно і зручно для туристів: разом з майстром виготовити етнічні сувеніри, випити кави, культурно провести час…

Краєзнавчий музей, скажімо, потребує кардинальної зміни експозиції. Слід розробити молодіжну, сучасну концепцію перебудови музею.

Обмежуватися самими лише Чернівцями неможливо, бо кожний район повинен мати свою культурну «родзинку», яка відрізнятиме край від інших регіонів. А щоби досягти чогось великого та значного – варто розпочати з малого.

Анастасія РУЖЕЦЬКА, Інна ЛОЗІНА, студентки кафедри журналістики ЧНУ

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *