На гостини до Дмитра Гнатюка

 

Сонячним весняним днем автобус Чернівецької філармонії ім. Дмитра Гнатюка  з учасниками соціального проекту за підтримки німецького фонду «Пам’ять, Відповідальність, Майбутнє – місце зустрічі Діалог», який виконується  Чернівецькою ГО «Міжнародний фонд «Взаєморозуміння і толерантність», очоленою Ольгою Клевчук, виїхав до Мамаївців. Адже 94 роки тому саме тут народився наш славетний земляк, всесвітньо відомий співак Дмитро Гнатюк. Урочистості в його рідному селі пройшли в новозбудованій школі, де функціонує меморіальний музей Д.Гнатюка під орудою Світлани Пелипецької, викладачки математики. Присутні разом з учасниками імпрези ніби пройшли непростим шляхом життя Дмитра Михайловича.

З дитинства залюблений у пісню, Дмитро співав у церковному хорі, де першим навчителем  був панотець Порфірій. Як у багатьох з його покоління, юність обірвала війна. Далі був фронт, після поранення працював сталеваром на військовому заводі на Уралі. Вже після війни працював у Чернівецькому муздрамтеатрі. Закінчив музичне училище й консерваторію. У червні 1951 року мав перший творчий успіх під час Декади українського  мистецтва і відтоді став солістом Київського  театру опери та балету ім. Т.Г.Шевченка. Закінчив свій земний шлях Дмитро Михайлович у Києві, де тривалий час працював головним режисером Національної опери, викладав у консерваторії.

А фотографії на музейних стінах ілюстрували етапи цього великого шляху: у 35 років народний  артист СРСР, лауреат Державної премії ім. Шевченка 1973 року, Державної премії СРСР – 1977-го, Державної премії З.Паліашвілі – 1972 -го, Герой Соціалістичної Праці, (1985р.), академік – і ще безліч лауреатських звань и нагород з багатьох країн світу. Після теплих розповідей учасників імпрези про Д.Гнатюка  керівник осередку «Міжнародний фонд «Взаєморозуміння і толерантність» п.Клевчук вручила завідувачці музеєм п.Пилипецькій  Подяку від німецького  федерального фонду «Пам’ять, Відповідальність, Майбутнє – місце зустрічі Діалог», а також книгу «Буковина в трагічні роки другої світової війни», видання якої здійснено в рамках історичного проекту «Взаєморозуміння і толерантність».
У Мамаївській дитячій музичній школі  імені славетного їхнього земляка свої таланти продемонстрували  юні земляки славетного співака. Окремої розповіді заслуговує сама музична школа, де у кожному зі  світлих ошатних класів стоїть піаніно та інші музичні інструменти. Спеціально до цього концерту учасники шкільного оркестру духових інструментів під керівництвом диригента, викладача п. Солярика підготували програму творів з  репертуару Дмитра Михайловича. А директор щколи п.Чорней прекрасним баритоном, якому може позаздрити не один оперний співак, виконав улюблену пісню Дмитра Гнатюка – та й усієї України – «Рідна мати моя» Петра Майбороди на слова Андрія Малишка, яку підхопили усі присутні. Зустріч завершилася фотографуванням біля бюста Д.М.Гнатюка, що прикрашає дитячу музичну школу.

Віктор ОБДУЛЕНКО, член НСЖУ

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *