Іван (Джон) Годяк – український актор із власною зіркою на Алеї Слави в Голлівуді

   

Один з метеорів американського кіно Джон Годяк світив на голлівудівському небосхилі лише 41 рік (1914 – 1955), залишивши по собі зірку на Алеї Слави. За іронією – чи за подарунком долі, хто знає? – цей українець, народжений у Штатах, завдяки своїй зовнішності, грав типових американців…

Майбутній актор народився в українській сім’ї в Пітсбургу (США) через два роки після того, як його батьки – Володимир та Анна Годяки з села Грушатичі біля Старого Самбора, що на Львівщині, – емігрували до Штатів. Нинішнього квітня минуло 104 роки від його народження. Цікаво, що у Голівуді йому радили змінити прізвище на щось звичніше для американського глядача, проте Годяк цього не зробив.

Дитинство Івана минуло в оточенні українців: зокрема, в Детройті він навчався у студії знаменитого хореографа й балетмейстера Василя Авраменка, грав у театральних виставах при греко-католицькій церкві. Пізніше брав також участь у діяльності  Організації молодих українських націоналістів, до створення якої був причетний Євген Коновалець, коли 1929-го перебував у США.

 

Іван був найстаршим серед чотирьох дітей і вже в 19 років найнявся робітником на фірму «Шевроле». Пробував отримати роботу диктора на радіо, але отримав відмову через акцент.

Це спонукало Годяка багато працювати над вимовою і 1938-го його взяли-таки радіоактором на WMAQ в Чикаго.

Від початку 1940-х працював на студіях «ХХ століття-Фокс» і «Метро-Ґолдвін-Маєр», дебютував у стрічці «Чужинець у місті» в 1943-му. Часто виконував ролі американських солдатів. Популярність як Джон Годяк здобув 1944-го після зйомок у трилері Альфреда Гічкока «Рятувальний човен». За 12 років кінокар’єри Годяк зіграв майже у 40 фільмах. Цікаво, що 1953-го у вестерні «Conquest оf Cochise» («Упокорення Кочіза») роль легендарного вождя апачів зіграв українець Джон Годяк.

Помер Іван Годяк у віці 42 років від серцевого нападу, перебуваючи у будинку своїх батьків у Лос-Анджелесі саме тоді, коли збирався на кіностудію для завершення роботи над фільмом «На межі всесвіту».

В Українському національному музеї в Чикаго збереглися фотографії із Годяком, що засвідчують: він часто виступав із концертами та цікавився життям громади.

У Голлівуді на Алеї зірок викарбоване його ім’я.

Підготувала Тетяна ДУГАЄВА, спеціально для «Версій»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Іван (Джон) Годяк – український актор із власною зіркою на Алеї Слави в Голлівуді”