ГОДО: «Мову серця розумієш без слів і музики»

ГОДО
ГОДО

За загадковим сценічним ім’ям українського тенора ГОДО стоїть не менш загадковий, дивовижний, несподіваний і подеколи карколомний шлях до творчих вершин. Перебуваючи у Чернівцях у рамках концертного туру «З Україною в серці» на підтримку кандидата в президенти України Юлії Тимошенко, артист не лише дав потужний концерт, на завершення якого весь зал стоячи виконував «Многая літа», але й поділився з журналістами такими подробицями своєї біографії, про які не пише Інтернет…

З криворізької шпани – на світову оперну сцену

Буквально так потрапив до сузір’я світових зірок дніпропетровський хлопчина Юрко. Зростав у Кривому Розі і досі згадує ті часи з неоднозначним ставленням: «Кривий Ріг на початку 90-х — то було страшне місто. Ходити вулицями небезпечно було навіть удень. Я до школи в кишені носив ніж – про всяк випадок. Моя однокласниця, також про всяк випадок, носила пістолет – їй батько-військовий дав…»

Саме тоді Юрко почав грати у місцевій команді КВК «Криворізька шпана». Йому дуже добре вдавалося імітувати голоси різних популярних виконавців. Так і виспівував жартома то під Анжеліку Варум, то під Аллу Пугачову, то ще під когось…

Поки дружина Олександра Маслякова – режисер КВК Світлана Маслякова – не підштовхнула його до думки про здобуття спеціальної музичної освіти. Юрка за її рекомендацією прослухали кілька знаменитих педагогів з вокалу, які були в захопленні від його голосу, і він вступив до Національної Музичної Академії України ім. П.І.Чайковського в Києві на вокальний факультет (клас професора В.І.Тимохіна).

Хоча сам Володимир Ілліч Тимохін – один з всесвітньовідомих тенорів, народний артист України – спочатку бідкався: «Знову неуків прислали…» (жодної музичної освіти у Юрка на той час не було). А згодом Юрко став зіркою. Встигнувши, щоправда, до того ще 6 років послужити на морі (три роки – строкової і три – понадстрокової).

«Я військовий моряк, добре загартований, у мене Кривий Ріг за плечима…» – жартує тепер співак, якого добре знають поціновувачі оперного мистецтва в Іспанії, Італії, Німеччині, Швейцарії, Австрії.

Чернівці – як Юрмала

Побачивши зал Літнього театру в Чернівцях, ГОДО одразу захоплено сказав своєму продюсеру: «Це як в Юрмалі – «Дзінтарі». З Чернівцями співака пов’язують батькові і дядькові розповіді – свого часу рідний брат його тата тут жив, а тато приїжджав у гості.

В Чернівцях відбувся другий концерт ГОДО в рамках Всеукраїнського туру «З Україною в серці» (перший він днем раніше давав у Хмельницькому). Тож, коли співак вийшов на сцену і побачив майже повний зал (найбільший в місті!) – розпочав з подяки: «Дякую, що прийшли. Для маловідомого в Україні співака майже повний зал – це честь».

В Україні він – «неформат». А «маловідомому» співаку пишуть пісні його друзі, наприклад, світова знаменитість Андре Бачеллі, його запрошують, слухають і нагороджують королі з королевами, він записує дуети з найвидатнішими співаками сучасності.

На той вечір, коли ГОДО співав у Чернівцях, він був запрошений супроводжувати в Лос-Анжелес Віталія Кличка: мав співати гімн перед боєм за відстоювання звання чемпіона світу. Йому, як людині, яка свого часу теж займалася боксом, це було безумовно цікаво й захопливо. Але він обрав наше місто – і не помилився.

До честі буковинської публіки, в Чернівцях цей співак став «форматом». Це й не могло бути інакше – унікальний голос (а його чарівність і потужність співак демонстрував і без мікрофона), впізнаваний репертуар (популярна світова оперна та естрадна класика, українські народні пісні, власні твори, що гарно сприймаються і легко запам’ятовуються); надзвичайно приємна зовнішність; уміння щиро й тепло спілкуватися з публікою; м’який гумор і суперпрофесійний балет Євгена Чернова – усе це справило на глядачів незабутнє враження. До того ж, коли ГОДО нагадав про очікуване випробування Кличка, усі присутні на концерті щиро підтримали українського боксера оплесками.

Хочеш змінити світ – почни з себе

Це життєве кредо співака ГОДО. «Мені розповідали, як я замурзаним дитсадківцем, йшов бабусиним селом і голосно співав «Не плачь, девчонка, пройдут дожди…» (сміється). Ну а те, що у шкільному хорі був солістом, – вже і сам пам’ятаю».

Однієї миті його життя круто змінилося, а заодно змінився і весь його світ: замість відвідування школи з ножем в кишені – виступи, наприклад, перед Папою Римським Іваном Павлом ІІ.
Тепер він так само намагається змінювати світ навколо себе. Доброчинністю.

«Жорстокосердя породжує наша байдужість, – впевнений ГОДО. – Я бачив жахливі місця: наприклад, у дитячому будинку в Жовтих Водах немає навіть електрики. Там раз на тиждень нагрівають воду, щоби помити дітей…

Якщо до безпомічної дітлашні так ставляться, – що вже можна казати про ставлення до дорослих?» Через це він навідується з концертами до дитячих будинків, інтернатів, закладів для людей з обмеженими можливостями, а десять відсотків кожного гонорару переказує на благодійність.

«Підтримуємо дитячий фестиваль «Назустріч мрії» благодійного фонду «Погляд», якому допомагають також Євгенія і Шон Карр, їздимо до колоній, тюрем, дитячих будинків, інтернатів для розумово відсталих…

Колись у Мадриді в такому закладі почав співати з музичним супроводом – в залі шум, люди не звертають на мене уваги… Тож я попросив вимкнути супровід і заспівав акапельно. Зал завмер. Я співав півтори години і зірвав оплески. Це був феномен: Ці особливі люди не сприйняли музики, але почули голос… Коли почуття йдуть від серця до серця – інструментів не треба».

2004-го, коли в Україні завирував Майдан, Юрко, який на той час працював, а отже й мешкав з родиною в Іспанії, сказав дружині: «Їдемо в Україну». Залишили дітей на друзів – і рушили на революцію. «Чи ж можна було вчинити інакше? Це моя Батьківщина і це був шанс її змінити! У Біблії сказано, що світ змінюється, коли змінюєш себе. Я мусів бути на Майдані. І ми йшли не за конкретними особами, а за командою, здатною змінити Україну».

«Бувають люди – як зірки…»

У помаранчевій команді була людина, яка, на переконання ГОДО, має найяскравіші риси лідера: «В Юлії Тимошенко є щось особливе. Я хочу її підтримати. Робимо це з продюсером за власні кошти. Це нелегко, але я обов’язково хочу це зробити. В рамках туру «З Україною в серці» вже заплановано 18 концертів і ще з 5-ма театрами є попередня домовленість.

Чому я це роблю? Бо думаю про те, що чекає на моїх дітей. Що б не відбувалося, люди залишаються і, як вони житимуть завтра, – залежить і від наших дій, від нашого вибору. Я хочу, щоби ми мали розумного й красивого лідера, який підтримував би дітей і не зневажав старих».

На концерті ГОДО виконав пісню, яку спеціально написав для Юлії Тимошенко. «Ми віримо тобі». В ній є слова про Юлію Володимирівну, які дуже точно передають переконання ГОДО: «Є люди, як зірки…». «Маю надію, що цей лідер переможе, – каже співак. – Переможе не ворогів, а сильних людей, які все зрозуміють і допоможуть Тимошенко розбудовувати Україну».

Дива бувають

У житті ГОДО багато дивовижного. Мабуть, тому на його персональному сайті є розділ «Подяки». І першою там стоїть подяка Господу Богу: «Насамперед хочу подякувати Господу Богу за Його Великий Дар, Дар Життя. Дякую Господу Богу за невичерпне натхнення, послане мені і моєму творчому колективу…». А далі співак дякує батькам, дружині, дітям, вчителям і друзям…

Серед чудес – і народження доньки: за 5 хвилин у таксі. Просто вилетіла на цей світ з потрійним обвиттям пуповиною з темних – через перенесену мамою під час вагітності ангіну – навколоплідних вод. «Зараз Даринці вже 5 років, і вона просто підкорила цей світ, – сміється співак. – Навіть братів Кличків, які називають її майбутньою невісткою».

Дивом отримав ГОДО і сценічне ім’я: «Одного дня мені зателефонував з Італії знайомий священик і розповів, що бачив дивне видіння. Ніби стою я, а навколо літають зірки. Він мене гукнув, я озирнувся – і він побачив напис «ГОДО» у мене на чолі. Він порадив, що я маю взяти собі таке ім’я для виступів.

Але найдивніше сталося пізніше, хвилин за десять: мені зателефонував знайомий священник з України… і розповів свій дивний сон… таке ж видіння! Двоє незнайомих між собою людей упродовж десяти хвилин повідомили про однакові дивовижні речі. Хіба міг я після цього не стати ГОДО? Тим більше, що це слово означає «той, що дає любов і достаток».

Відчуття від суботнього концерту ГОДО в Чернівцях було таке, як після вечірньої Служби Божої в церкві. Це могло б здивувати: від виступу КВН-щика, співака, боксера-аматора і військового моряка…

Але не дивувало. Бо, окрім цього, ГОДО – ще й архидиякон в миру, і вже шість років керує хором у київському храмі Віри, Надії, Любові та матерії їх Софії… І головне, що цим дива в його житті і творчості не закінчуються. Він випромінює їх і дарує людям.

Маріанна АНТОНЮК, спеціально для «Версій»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *