До Швейцарії на… катамарані

Вид на Случ з вершини Замкової гори
Вид на Случ з вершини Замкової гори

Чиста річка, в якій водиться рідкісна риба – марена, над головою високі скелі, у синяві неба літають чорні лелеки, зеленими долинами гордо гуляють сірі чаплі, зачаровує різнобарв’я альпійських трав. Пливеш на катамарані і насолоджуєшся цією неземною красою…

На цей раз чернівецькі туристи вирішили відвідати Швейцарію. І найприємніше: щоби побачити цю красу, не потрібно жодних віз та перетинів кордону! Надслучанська Швейцарія розташована у 300 км від Чернівців і простягається на 10-15 км вздовж річки Случ.

Організація українських скаутів «Пласт» розробила і обрала один з найцікавіших та найгарніших маршрутів для чернівецьких екстремалів.

Поринути у тисячолітню історію

Позаду 85 км сплаву Случем, – маса вражень і приємних спогадів. А починалося все з села Чижівки, Житомирської області. Два катамарани вирушили на зустріч чомусь чарівному та загадковому. Від села Устя до селища Соснове почався заказник «Маренино-устенський граніт». Саме тут український кристалічний щит виходить із землі та утворює каньйон вздовж річки Случ. У результаті – з обох берегів річка захищена високими скелями. Це унікальна місцина, адже протягом багатьох тисячоліть річка жодного разу не міняла свій напрямок!

Розташована тут і Замкова гора. Про те, що тут колись був древній слов’янський замок ХІ-ХІІ ст., нагадує штучно зроблений пагорб з рівними високими краями. Завбачливі пращури таким чином оборонялися від ворогів. Неподалік від замку був розташований православний монастир. Нині про нього нагадує великий синій хрест.
Катамаран рухається далі по течії… Скеля Князь-гора заввишки 70 м біля села Губків. На ній кам’яні руїни середньовічного замку та залишки городища древлян.

Українсько-шведська війна почала його руйнувати, а доруйнували місцеві жителі, які шукали скарби та… будували собі будинки, розбираючи замкові стіни на каміння.
Коли до князів Семашків, що проживали у цій місцевості, приїжджали князі з Європи та Альпійських країн, вони ніби бачили рідні ландшафти. З того часу ця місцевість і стала називатися Надслучанською Швейцарією. Тут ростуть такі рідкісні рослини, як анемона, азалія понтійська. Вони зустрічаються високо у горах, наприклад, на Кавказі. З чим це пов’язано – не відомо. Але існує легенда, нібито насіння цих рослин принесли на своїх копитах коні завойовників із Кавказу.

Ця місцина славиться ще й урочищем Щербовець. Тут б’ють джерела, води яких проходять через поклади урану на глибині 800-1000 м. Вода, що пробивається з глибин Землі, насичується цим радіоактивним елементом. Тому джерела, які розташовані на території Надслучанської Швейцарії, є цілющими для суглобів.

Любов КАФАНОВА, «Версії», Чернівці-Рівне-Чернівці
Фото автора

Транспортний засіб туристів
Транспортний засіб туристів
Древній сільський храм
Древній сільський храм
Фрагмент Надслучанської Швейцарії
Фрагмент Надслучанської Швейцарії
Панорама ріки Случ
Панорама ріки Случ
Руїни замку на Князь-горі
Руїни замку на Князь-горі

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “До Швейцарії на… катамарані”