Чернівецький симфонічний знову влаштував свято

Із диригентом з Німеччини Краусом Альбертом Бауером зустрілися чернівецькі шанувальники високої музики.

Особистість ця для Чернівців навіть несподівана. Бо п. Бауер проявився і в другій своїй професії: удень він як юрист читав лекцію для студентів юрфаку ЧНУ, що завершилося присутністю на вечірньому концерті декана юридичного факультету п. Пацурківського, а ввечері диригував Чернівецьким симфонічним оркестром і камерним хором «Чернівці».

Перше відділення склала ораторія сучасного естонського композитора Арво Пярта «Плач Адама». Біблійний сюжет у творчості Пярта невипадковий. Знавці кажуть, що на його концерти ходять, як до храму. А ще він за життя зажив слави «монаха в музиці». Плач Адама за втраченим раєм справив неабияке враження на слухачів. Особливо актуальним видався своєрідний підсумок, висловлений в описі твору ведучою Анжелікою Маріянчук: «Адам втратив рай і від нього пішло людство, але  зі зрадами, війнами та вбивствами».

У другому відділенні чернівчани разом з оркестром повернулися до ХІХ століття, з якого нас познайомили із творчістю німецького композитора Антона Брукнера, послідовника німецьких традицій в музиці, в першу чергу, Баха. Брукнер був надзвичайно плодовитим композитором, написав 48 симфоній. Диригент Бауер представив на суд чернівецької публіки його Першу симфонію.

Обидва твори, запропоновані для виконання німецьким гостем, були прем’єрними для Чернівців, але музиканти пречудово впоралися з незнайомими композиціями, вкотре підтвердивши свій європейський рівень.

Лариса ХОМИЧ, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *