В Україні 90% важких наркотиків реалізують в розважальних закладах

Наркотики вживає переважно молодь. Тож збувальники «дурману» найчастіше свою нелегальну торгівлю влаштовують там, де масово перебувають парубки та дівчата. Найчастіше це – видовищно-розважальні заклади масового перебування громадян.

Зважаючи на це, Департамент боротьби з незаконним обігом наркотиків МВС України, починаючи з жовтня минулого року й до лютого цього року, здійснив комплекс оперативно-розшукових та слідчих дій, спрямованих на викриття злочинців, які збувають наркотичні засоби, психотропні речовини у розважальних та оздоровчих закладах, місцях масового перебування молоді.

Виявлені факти вкотре підтвердили, що саме в цих місцях досить густо розставлені тенета наркоторговців, які спокусливо притягують все нових і нових жертв, роблячи їх залежними. У ході відпрацювання 19,6 тис. закладів дозвілля (всього 34,8 тис.), задокументовано 608 фактів незаконного обігу наркотичних засобів, по яких порушено 391 кримінальну справу, з них 131 – за збут наркотиків. За причетність до незаконних операцій з наркотиками затримано 470 осіб.

З незаконного обігу вилучено 5 млн. 715,6 тис. доз (2 т 817 кг) наркотичних засобів, з яких 5 млн. 590,6 тис. доз (2 т 795,3 кг) марихуани, 15 тис. 392 дози (1 кг 539 г) героїну, 5 тис. 750 доз (575 г) кокаїну, 98 тис. 385 доз (19 кг 677 г) психотропних речовин. Загальна сума вилученого за цінами чорного ринку становить 62,2 млн. грн.

narkotik_1

Проведені заходи свідчать про зростання вживання молоддю важких наркотичних засобів (героїн, кокаїн, психотропні речовини), що підтверджується значним збільшенням вилучень саме цих наркозасобів з 31,4 тис. доз за два місяці минулого року до майже 40 тис. доз у цьому році, які в 90 % реалізовуються в розважальних закладах, де постійними відвідувачами є молодь (нічні клуби, дискотеки, кафе, тощо).

narkotik_2

Це підтверджується і при викритті організованих злочинних угруповань, матеріали по шести з яких в цьому році вже направлено до суду та викрито ще вісім, по яких проводяться оперативно-розшукові заходи та слідчі дії. До складу угруповань входило понад 50 осіб. У злочинців вилучено більше тонни наркотичних засобів, цілий арсенал вогнепальної зброї: автомат Калашникова, 15 пістолетів, обрізи рушниць, гранати та набої.

У Департаменті боротьби з незаконним обігом наркотиків МВС України одним з головних завдань вважають вилучення у наркозлочинців коштів та майна, здобутих від торгівлі наркотиків. Вже в цьому році на майно наркоторговців накладено арешт на суму 648 тис. грн. та вилучено майна вартістю 4,1 млн. грн.

Серед найбільш вагомих прикладів боротьби з наркоторговцями – затримання працівниками БНОН у Кривому Розі на Дніпропетровщині двох злочинних угруповань, до складу яких входило 10 осіб, які тривалий час розповсюджували наркотичні засоби. У злочинців вилучено понад 503 кг наркотичних засобів та психотропних речовин, 39,5 тис. грн. та 400 дол. США, здобутих злочинним шляхом, 14 одиниць вогнепальної зброї, гранату РГ-1, понад 2,4 тис. набоїв, 17,4 кг кристалізованого фосфору, лабораторне обладнання. Накладено арешт на 5 автомобілів, які використовувалися в злочинній діяльності.

На Житомирщині працівниками ВБНОН в ході проведення оперативної закупівлі в м. Бердичеві в одному з кафе затримано члена злочинного угруповання з міжнародними зв’язками, у якого вилучено 200 г героїну. Встановлено, що до складу групи входили громадяни України та Молдови, які налагодили канал постачання героїну з Туреччини та незаконний його збут на території Вінницької, Житомирської областей та м. Києва.

Під час проведення подальших заходів у міжнародному аеропорту «Бориспіль» затримано 34-річного громадянина Республіки Молдова, який по підробленому паспорту громадянина України проходив митний контроль. У ході догляду у останнього вилучено 500 г героїну. Крім того, він тривалий час розшукувався поліцією Республіки Молдова, за скоєння крадіжок та пограбувань.

На початку березня працівниками відділу оперативного обслуговування східного регіону (м. Дніпропетровськ) ДБНОН МВС України в ході проведення оперативно-розшукових заходів викрито злочинне угруповання з ознаками організованості, до складу якого входили жителі Харківської та Дніпропетровської областей, а також громадянин Таджикистану. Зловмисники намагалися налагодити стійкий канал постачання героїну з Російської Федерації до м. Харкова та Дніпропетровська. Завдяки своєчасному отриманню інформації ліквідовано міжнародний канал. У затриманих вилучено понад 200 г героїну.

Викликає занепокоєння той факт, що наркоділки вже залучають неповнолітніх до розповсюдження наркозасобів, з метою схиляння однолітків до пагубної звички. Так, задокументовано кілька таких випадків. Зокрема, у в смт. Шишаки Полтавської області, де в одному з комп’ютерних клубів учень загальноосвітньої школи намагався прилучити до вживання марихуани свого однокласника. А на Сумщині у ході проведення оперативно-профілактичних заходів у барі м. Конотоп затримані два учні профтехучилища, у яких при особистому огляді вилучено 122 г марихуани.

На виконання вимог ст. 9 Закону України “Про заходи протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів і зловживанню ними” органами внутрішніх справ винесено 122 офіційних попередження власникам розважальних закладів з метою недопущення у подальшому порушень антинаркотичного законодавства.

За порушення чинного законодавства до місцевих держадміністрацій направлено 52 подання про тимчасове зупинення діяльності таких закладів, однак тільки по трьох рішення прийняте та їх діяльність припинено. Це свідчить про відсутність реальних важелів впливу на адміністрації цих закладів, які користуються недосконалістю законодавства.

МВС стурбоване такою ситуацією, зокрема, відсутністю адекватної реакції з боку органів місцевої влади щодо призупинення діяльності розважальних закладів, в яких неодноразово зафіксовані випадки поширення наркотичних засобів. Адже за невчасність реагування на такі дії доводиться розплачуватися досить дорого – здоров‘ям молоді.

ДЗГ та МД МВС України

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *