На дорозі – діти

Сім’я з трирічним сином приїхала в гості до батьків у село Стерче Глибоцького району. Зайшли на подвір’я, почали виносити речі з машини і буквально на секунду залишили трирічного малюка без нагляду. Розігравшись, він вискочив на проїжджу частину і… опинився під колесами «ГАЗелі». Водій не перевищував швидкості, просто не встиг загальмувати. Дорогою до лікарні дитина померла.

– Від перших чисел червня у Чернівецькій області під колеса автівок потрапило семеро дітей. Двоє народилися «у сорочках» – обійшлися без жодних пошкоджень, четверо – травмовані, один, на жаль, загинув, – розповідає Іван ДОБРОВОЛЬСЬКИЙ, старший інспектор УДАІ УМВС України в Чернівецькій області. – Цим маленьким потерпілим від 3-х до 14-ти років. Загинув, до речі, найменший.

– Іване Юліановичу, яка причина таких дорожньо-транспортних пригод? Хто, так би мовити, винен?

– Основна причина таких ДТП – раптовий вихід дитини на дороргу. І ця проблема постає перед нами щоліта, коли дітлахи самі, без супроводу дорослих.

Захопившись грою, вони навіть не помічають, як опиняються на проїжджій частині і зупиняються тільки тоді, коли чують скрегіт автомобільних гальм.

Протягом року діти більшу частину дня зайняті – у дитсадках, школах, технікумах й училищах. А влітку – їм воля. Малят часто відвозять до села, де одразу ж за воротами – дорога. Тож будь-який необережний крок може коштувати життя. Підлітки часто вважають, що вже досить дорослі і тому втрачають пильність. Приміром, у липні 14-річна дівчинка перебігала дорогу на Соборній площі. Через неуважність та необережність опинилася під колесами машини. На щастя, вона отримала незначні травми. Але, якби водій миттєво не зреагував, могло статися непоправне…

Отож, можна говорити про те, що фактично кожна третя дорожньо-транспортна пригода в Україні стається з вини дітей, тобто через незнання неповнолітніми чи свідоме ігнорування ними Правил дорожнього руху.

– Державтоінспекція проводить профілактичні заходи?

– За кожним дитячим оздоровчим табором ми закріпили свого інспектора, який проводить ігри і конкурси, у ході яких діти дізнаються про правила поводження на дорогах. Зокрема, організовуємо конкурс малюнка «Безпека дорожнього руху – запорука життя», велоестафети, тести на знання п’яти елементарних правил дорожнього руху тощо. Учасники конкурсів завжди отримують подарунки – тематичні календарі, книги, м’ячі.

Цього літа ми провели експеримент: у дитсадку №30 намалювали дорожню розмітку. Тож іще в садочку діти зможуть ознайомитися з правилами дорожнього руху. Таку ж розмітку плануємо зробити у кожному дитсадку області.

– Іване Юліановичу, і все ж, як попередити трагедію?

– Скидати усю провину на дітей не можна. Дитина, у більшості випадків, поводить себе за прикладом дорослих. Тому хотів би звернутися до батьків! Завжди обирайте той шлях для дитини, де можна пройти безпечно: там, де є пішохідні переходи, де встановлені світлофори та дорожні знаки. Навчіть малечу ніколи не поспішати при переході проїзної частини. Краще вийти на кілька хвилин раніше, щоби зорієнтуватися у дорожній ситуації, або ж навіть запізнитися, але не потрапити під колеса. Кожен день нагадуйте про небезпеку на дорозі. А найголовніше – власним прикладом показуйте, як треба поводитися на дорозі. Тоді й біди буде менше.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *