МВС України радить: як врятувати гроші довірені шахраям

Не зволікати зі зверненням до правоохоронних органів у разі обгрунтованих сумнівів щодо добропорядності фінансових установ, в які вкладали кошти, виникнення якихось ускладнень щодо отримання обіцяних відсотків тощо порадив заступник начальника Головного слідчого управління МВС України Віктор Ільчук під час прес-конференції в Міністерстві внутрішніх справ, де йшлося про хід розслідування кримінальних справ, пов‘язаних з незаконним привласненням коштів громадян. Вчасне повідомлення про шахрайство допоможе запобігти привласненню коштів громадян, адже тоді, коли зловмисники встигнуть кілька разів «прокрутити» гроші через фіктивні фірми та переказати на закордонні рахунки, відшкодування збитків значно ускладнюється.

– Не зважаючи на те, що на початку 90-х років суспільство пройшло крізь горнило так званих «трастових компаній» у результаті яких постраждала значна кількість громадян, на жаль, на сьогодні на гачок шахраїв потрапляють тисячі громадян,- зазначив Віктор Ільчук.

Останнім часом почастішали випадки шахрайств стосовно громадян, які, довірившись малознайомим людям, вкладали свої заощадження в сумнівні проекти. Спокусившись на високі відсотки, що пропонувалися, люди віддавали гроші, особливо не переймаючись належним оформленням документів. Траплялися випадки, коли значні суми коштів віддавали просто під розписку на позику. Це значно ускладнює розслідування кримінальних справ щодо шахрайств, а головне – повернення коштів громадян. Саме вчасне звернення тих, хто втратив свої гроші, з відповідною заявою до правоохоронних органів може не лише допомогти притягненню винних до відповідальності, а й сприятиме поверненню привласнених шахраями немалих сум.

Як повідомив Віктор Ільчук, наразі триває розслідування за кількома кримінальними справами щодо кредитних спілок, де суми збитків, завданих громадянам, обраховуються мільйонами гривень. Так, службовці кредитної спілки, яка діяла на території Черкаської області з 2003 до 2008 року, обіцяючи виплачувати високі відсотки за депозитними вкладами, заволоділи коштами вкладників.

Встановлена сума збитків становить 5 млн. 65 тис. 881 грн., завдана вона 291 вкладнику (потерпілому). Досудове слідство триває. Ще дві спілки діяли на території Донецької та Луганської областей з 2003 та 2005 років до 2007 року. Встановлена сума збитків у одній з них становить 7 млн. грн., завдана 700 потерпілим, а по іншій збитки становлять 52 млн. грн., завдані вони 3 тис. потерпілим. Досудове слідство триває.

Ще одна кредитна спілка, яка діяла на території Донецької області з 2005 по 2008 рік завдала збитків 1 тисячі потерпілих на суму 2 млн. 500 тис. грн. Досудове слідство триває.

Щодо кредитної спілки, яка діяла на території Одеської області з 2006 по 2008 рік, встановлена сума збитків становить 3 млн. 389 тис. 840 грн., завдані вони 101 потерпілому. Кримінальну справу в січні 2009 року направлено до суду в порядку ст. 232 КПК України.

Інформуючи про стан розслідування кримінальної справи щодо діяльності товариства «Кінгз Кепітал», Віктор Ільчук висловив сподівання, що громадянам вдасться відшкодувати їхні кошти, адже накладено арешт на банківські рахунки, майно, велику земельну ділянку під Києвом. «Не виключаю, що в цій справі буде ще ряд обвинувачених», – сказав заступник начальника ГСУ, відповідаючи на запитання журналістів щодо ймовірної причетності до «Кінгз Кепітал» добре відомих в столиці людей. Наразі ж розслідування у цій справі проводить Головне слідче управління МВС України, кількість заяв громадян, чиї кошти довірені товариству, не були повернені, зростає .

Як повідомив Віктор Ільчук, у провадженні Головного слідчого управління МВС України знаходиться кримінальна справа, стосовно громадянина США Флетчера ІІІ Роберта Томаса (далі – Р. Флетчер), за ознаками злочину, передбаченого 4 ст. 190 КК України (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах) та частинами 2 і 3 ст. 358 КК України (підроблення та використання підробленого документу).

Досудовим слідством установлено, що Р. Флетчер з метою заволодіння шляхом обману та зловживання довірою коштами громадян України восени 2006 року, перебуваючи на території країни, вступив у попередню змову з невстановленими особами і розробив план спільних злочинних дій. Для його реалізації в жовтні 2006 року створив ТОВ „Глобальна система тренінгів”, діяльність якого зводилася до тренінгів, що, як правило, проводилися в нічний час.

Р. Флетчер, видаючи себе за мільйонера, розповідав, що за короткий час має можливість, отримавши від громадян України велику суму грошових коштів, вигідно їх вкладати в різні інвестиційні проекти, яких насправді не існувало, а громадяни отримають прибутки у вигляді відсотків в залежності від суми внесків. Гроші від слухачів Р. Флетчер і невстановлені досудовим слідством особи отримували готівкою під розписки на підставі укладених з останніми договорів позики та спільної діяльності з обіцянкою виплатити від 20 до 400 % річних, а в деяких випадках громадянам видавалися прибуткові касові ордери суб’єктів господарської діяльності – фізичних осіб, залучених до шахрайства. Суми внесків складали від 1 до 357 тис. дол. США. Отримані кошти Р.Флетчер та його спільники привласнювали. За наявними даними, у ТОВ «Глобальна система тренінгів» були представництва та представники, які діяли практично у всіх обласних центрах, а також великих містах України. Р. Флетчеру Шевченківським районним судом міста Києва обрано запобіжний захід взяття під варту.

-Ви знаєте, я кожного разу дивуюся, проводячи розслідування подібних злочинів, як люди не можуть зрозуміти одного: отримувати надприбутки 200-400 відсотків, які їм обіцяють, просто нереально, – підкреслив Віктор Ільчук. – Однак люди вірили, брали кредити в банках, закладаючи під них свої квартири, квартири родичів, земельні ділянки. При цьому вкладники в більшості випадків не наполягали на документальному підтвердженні того, куди саме вкладені їхні гроші, а сліпо вірили Роберту Флетчеру та його обіцянкам.

У справі створено слідчо-оперативну групу, до складу якої включено працівників УМВС кожної області, АР Крим, міст Києва та Севастополя. На сьогодні заяви про вчинення Флетчером ІІІ Робертом Томасом злочинів надійшли з Харківської, Вінницької, Донецької, Житомирської, Київської областей, а також з великих міст України: м. Києва, Луганська, Львова, Одеси, Полтави, Сум, Черкас, Чернігова, Севастополя та АР Крим. Сума встановлених збитків вже обчислюється кількома десятками мільйонів гривень.

– Всі, хто постраждав від дій зловмисників, можуть звернутися до правоохоронних органів на місцях, слідчі в даній справі працюють у всіх регіонах, адже практично в кожному з них є люди, які втратили свої заощадження, довіривши їх Р ,Флетчеру та його помічникам, – наголосив Віктор Ільчук.

Громадяни, яким завдано шкоду протиправними діями Р.Флетчера та його оточення, можуть звертатися із заявами до чергової частини МВС (тел.256-10-04), Головного слідчого управління МВС України за адресою: м. Київ, вул. Богомольця, 10 (тел. 256-15-06), до чергових частин та слідчих управлінь УМВС в обласних центрах, АР Крим, містах Києві та Севастополі.

ДЗГ та МД МВС України

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *