Хабар у 5 млн. доларів

Юрій Луценко: «На чиновницькі посади, пов’язані з землею, не можна призначати тих, хто раніше конфліктував із Законом»

Цього року міліція та прокуратура на 40% більше порушили кримінальних справ за злочинами у сфері земельних відносин. На стільки ж відсотків більше звинувачень у розкраданні земель пред‘явлено чиновникам. Про це повідомив під час прес-конференції міністр внутрішніх справ Юрій ЛУЦЕНКО.

– І це не дрібниці задля статистики, – наголосив міністр. – Міліцією зафіксовано в 10 разів більше вкраденої землі, йдеться про 33 тис. га, які нині повернено державі. 1333 посадовці різного рівня, в основному ті, хто ухвалював рішення про виділення землі – голови сільрад, працівники рай- і обладміністрацій, були звинувачені у скоєні службових злочинів. Серед них 300 осіб спіймано на хабарах. Та й розміри були безпрецедентними – аж до 5 мільйонів 200 тисяч доларів, – наголосив Ю. Луценко.

За словами міністра внутрішніх справ, цього року міліція зафіксувала хабарів більше, ніж за попередні 5 років».

Водночас Юрій Луценко висловив занепокоєння тим фактом, що чимало високопосадовців, викритих міліцією, раніше вже мали конфлікти з законом. Однак під час призначення їх на керівні посади думки правоохоронців про цих людей та їхню законослухняність ніхто не запитав. І сьогодні практично жоден з тих, хто підписував документи на призначення чиновників, викритих у службових злочинах, не поніс персональної відповідальності за кадрові рішення. Карати ж, на думку міністра, потрібно не лише тих, кого спіймали за руку на хабарі, а й безпосередніх їхніх керівників та людей, які призначали їх на посади.

Зважаючи на те, що на сьогодні власники 5 млн гектарів землі ще не отримали актів, які б засвідчували їхнє право власності, з цією землею потенційно можуть відбутися різні фінансові махінації, наголошував Луценко. Бо саме державні чиновники зволікають з оформленням документів на неї.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *