Кобилянська відпочиває…

За 10 місяців цього року органами внутрішніх справ викрито понад 2,6 тис. злочинів, пов’язаних із землею (за аналогічний період минулого року – 1567 злочинів), у тому числі 1749 – з її приватизацією (1222 подібних злочинів торік).

Серед найбільш характерних тіньових схем – посадові зловживання та хабарництво; надання земельних ділянок юридичним особам-товариствам із включенням до списків підставних осіб; переведення земель сільськогосподарського призначення до інших категорій і надання їх у приватну власність без нарахування та сплати суми втрат сільськогосподарського виробництва; заволодіння землею шляхом підроблення документів; незаконне надання земель в оренду; самовільне зайняття земельних ділянок.

Найбільше злочинів цієї категорії викрито в Криму, Дніпропетровській, Донецькій, Закарпатській, Запорізькій, Київській, Луганській, Одеській, Сумській, Харківській областях та місті Києві.
Предметом протиправних зазіхань стали понад 33,1 тис. га земель, серед них – землі сільськогосподарського, оздоровчого, рекреаційного, природоохоронного та історико-культурного призначення, а також самовільно захоплені.

Рекордний хабар за всю історію закарпатської міліції – 150 тисяч доларів – викрито 23 листопада 2008 року у Свалявському районі. Сільський голова отримав хабарі від приватного підприємця за виділення в довгострокову оренду 3 га землі. Порушника затримано, наразі він перебуває в ІТТ.
Нещодавно затримано заступника мера міста Ізмаїл Одеської області за одержання хабара в розмірі 50 тисяч доларів США. Чиновнику світить до 12 років позбавлення волі.

На Одещині також затримано групу посадовців Бєлгород-Дністровської райдержадміністрації при отриманні 10 млн. гривень за виділення 8 га землі на морському узбережжі. На Луганщині затримано голову однієї з міськрад, яка за сприяння у наданні в постійне користування 3-х земельних ділянок загальною площею 0,24 га отримала 220,5 тис. грн. І список можна продовжити.

Із загальної кількості викритих злочинів – третина (820) пов’язана з протиправними оборудками із землями сільськогосподарського призначення.

На Хмельниччині викрито службових осіб Хмельницької райдержадміністрації, які всупереч інтересам пайовиків однієї з сільрад району, шляхом підроблення технічної документації, зменшили площу пайових земель. Збитки пайовиків складають понад 5,5 млн. грн.

На Сумщині порушено кримінальну справу стосовно начальника районного відділу земельних ресурсів. Він, всупереч Закону України «Про охорону археологічної спадщини» та Земельного кодексу України, без польових обстежень земель і встановлення меж ділянок історико-культурного значення, здійснив роздержавлення та розпаювання земель площею 9,6 га, на яких знаходяться чотири пам’ятки археології (кургани, поселення). Внаслідок протиправних дій державі завдано збитки на суму понад 1,3 млн. грн. Аналогічні факти задокументовані в Житомирській, Луганській та низці інших областей.

Активізовано роботу з викриття правопорушень, скоєних під час надання у власність або користування територій лісового, природно-заповідного фонду та рекреаційних зон. Цьогоріч викрито 243 таких злочини, найбільше у Дніпропетровській, Закарпатській області та місті Києв.
На Івано-Франківщині порушено кримінальну справу стосовно службових осіб Надвірнянської РДА, районного відділу Івано-Франківської філії ДП «Центр державного земельного кадастру» та ДП «Надвірнянське лісове господарство», які здійснили незаконне відчуження двом фізичним особам земельних ділянок державного лісового фонду загальною площею 2,6 га для ведення особистого селянського господарства.

ДЗГ та МД МВС України

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *