Місцеве самоврядування під загрозою

У Чернівцях повинні відбутися одночасні вибори міського голови та депутатів міської ради. Такої думки придержується міський голова Сум Геннадій Мінаєв, який ініціював з цього приводу Звернення до Президента України та попросив керівника АМУ стати координатором збору підписів під цим документом.

Про це він повідомив під час своєї прес-конференції 1 квітня. «Учора, в Чернівцях, сталася безпрецедентна для місцевого самоврядування в Україні подія. Депутатами Чернівецької міської ради, безвідповідально, у волюнтаристському режимі було достроково припинено повноваження міського голови м. Чернівців Миколи Трохимовича Федорука», – йдеться у листі до віце-президента АМУ Мирослава Пітцика.

Геннадій Мінаєв зазначає, що територіальна громада Чернівців завжди була та є взірцем громади з найміцнішими традиціями місцевого самоврядування для сумчан, мешканців північної України, вона є прикладом організації життєдіяльності територіальної громади на принципах єдності, соціальної відповідальності та партнерства. Понад 17 років об’єднуючу роль для всіх чернівчан відігравав підтриманий на місцевих виборах вже в п’ятий раз більшістю мешканців міста міський голова Микола Трохимович Федорук.

«Міські голови інших міст України, обрані вперше, завжди користувалися його професійним досвідом, його порадами. Сьогодні наша черга підтримати його», – наголошує Геннадій Мінаєв.

Для прийняття протиправного рішення окремими депутатами були використані соціальні та економічні негаразди, що стали наслідками як світової економічної кризи, так і недопрацьованого Нового Податкового кодексу. Тож, жоден міський голів не в змозі одноосібно вирішити питання покращення життєдіяльності свої територіальної громади у стислі терміни у таких складних умова. Навіть такий досвідчений та професійний, як Микола Трохимович Федорук. Для подолання економічних та соціальних негараздів потрібен час і професіоналізм, самопожертва та небайдужість державних мужів, а не розбрат і конфронтація.

Отже, встановити справедливість сьогодні можна шляхом призначення дострокових одночасних місцевих виборів чернівецького міського голови та депутатів Чернівецької міської ради про йдеться у ініційованому міським головою м.Суми Геннадієм Мінаєвим Зверненні до Президента України Віктора Федоровича Януковича.

Додаток

Відкрите звернення

міського голови м.Суми Геннадія Мінаєва,

до Віце-президента з виконавчої роботи Асоціації міст України та громад Мирослава Пітцика

Шановний Мирославе Васильовичу!

Учора, в Чернівцях, сталася безпрецедентна для місцевого самоврядування в Україні подія. Депутатами Чернівецької міської ради, безвідповідально, у волюнтаристському режимі було достроково припинено повноваження міського голови м. Чернівців Миколи Трохимовича Федорука.

Територіальна громада Чернівців завжди була взірцем громади з найміцнішими традиціями місцевого самоврядування на принципах єдності, соціальної відповідальності та партнерства, на чолі якої понад 17 років стояв міський голова міста Чернівці Микола Трохимович Федорук .

Вважаємо, що характер подій, які відбуваються на теперішній час в Чернівцях становить відкриту загрозу існуванню місцевого самоврядування в Україні.

Просимо Вас, шановний Мирославе Васильовичу, стати координатором негайного збору підписів міських голів громад України під Зверненням до Президента України Віктора Федоровича Януковича як гаранта додержання Конституції України з приводу ініціювання змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» з метою зрівняння відповідальності виконавчої та представницької гілок влади на місцях перед своїми територіальними громадами шляхом призначення в Чернівцях одночасних дострокових виборів міського голови та депутатів Чернівецької міської ради.

Впевнені, що наша ініціатива буде підтримана міськими головами та громадами міст України.

З повагою

Міський голова м.Суми                                             Геннадій Мінаєв

Додаток

Президенту України

Януковичу В.Ф.

01220, м. Київ, вул. Банкова, 11

Шановний Вікторе Федоровичу!

Звертаюся до Вас як до гаранта додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина з приводу резонансної події, яка виникла 31.03.2011 у м. Чернівці.

Так, двома третинами голосів депутатів Чернівецької міської ради достроково припинені повноваження міського голови м. Чернівці з підстав порушення ним Конституції України, законів України, прав і свобод громадян та незабезпечення виконання наданих йому повноважень. При цьому, дане рішення не обґрунтоване та не підтверджене жодним документом, що є неприпустимим порушенням принципу законності місцевого самоврядування та свідомого ігнорування депутатами вказаної ради волевиявлення територіальної громади м. Чернівці, яка на законних підставах свого часу віддавала свої голоси за міського голову, повноваження якого припинені явно незаконним рішенням Чернівецької міської ради.

Висловлюючи глибоке занепокоєння подіями, що відбуваються у м.Чернівці, характер яких ставить під загрозу неухильного дотримання гарантій місцевого самоврядування, визначених Конституцією України, переконливо прошу Вас як гаранта додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина, не залишати без уваги викладені факти та в порядку, передбаченому чинним законодавством, ініціювати до Верховної Ради України внесення змін до статті 79 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», згідно з якими передбачити, що при достроковому припиненні повноважень міського голови за рішенням відповідної ради з підстав, передбачених законом, прийнятим не менше як двома третинами голосів депутатів від загального складу ради, достроково припиняються й повноваження депутатів міської ради, за результатами чого не пізніше ніж за шістдесят днів до дня виборів Верховною Радою України призначаються позачергові вибори міського голови та депутатів міської ради.

Запропоновані зміни, що є цілком логічними, заважаючи на статус міського голови та депутатів міської ради, які є взаємовідповідальними перед представниками територіальної громади, що їх обрали, та окрім усього пов’язані й строками повноважень, дозволять уникнути прийняття необґрунтованих та незаконних рішень, політичних маніпулювань у діяльності органів місцевого самоврядування та виникнення підґрунть для порушень гарантованого державою права та реальної здатності територіальної громади вирішувати питання місцевого значення згідно чинного законодавства України.

Окрім того, прошу Вас, як главу держави та гаранта додержання Конституції і законів України, забезпечити у порядку, передбаченому законом, призначення Верховною Радою України одночасних позачергових виборів Чернівецького міського голови та Чернівецької міської ради.

З повагою

Міський голова м.Суми                                                                    Г.М. Мінаєв

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *