Освячення церковних дзвонів у храмі преподобної Параскеви Сербської

У суботу 7 квітня, в день Благовіщення Пресвятої Богородиці, по завершенні Божественної літургії у кафедральному соборі преподобної Параскеви Сербської будуть освячені церковні дзвони. На найбільшому дзвоні зображена Свята Трійця, на другому – Пресвята Богородиця, на третьому дзвоні зображена ікона святої Параскеви і на найменшому – Чудотворця Миколая.

Церква святої Параскеви Сербської у Чернівцях була освячена 5 (17) лютого 1862 року єпископом Євгеном Гакманом на честь великомучениці Параскеви Сербської.

Стародавня листівка з зображенням церкви

Її будівництво почалося 1884 року біля старої дерев´яної церкви (на декілька десятків метрів південніше). Зараз на місці маленької церкви, навпроти великого храму, стоїть хрест. Священна споруда будувалася за проектом місцевого архітектора А. Павловського. Особливих зусиль доклав тодішній настоятель храму Андрій Васильович, який пожертвував на богоугодну справу власні кошти. він довів будівлю аж до самого даху, але для продовження робіт йому забракло грошей. Завершити будівництво, яке затягнулося майже на два десятиліття, допоміг Буковинський правіославний релігійний фонд.

Православна громада церкви Св. Параскеви одна з перших у Чернівцях перейшла під омофор патріархата Київського і Всієї України Мстислава. Від 1992 року храм тимчасово набув статусу собору. Відтоді цей храм є кафедральним собором Чернівецької єпархії Української православної церкви Київського патріархату.

( інформація і листівка з Інтернету, вільної енциклопедії)

5.04.2012


Настоятель церкви Преподобної Параскеви Сербської отець Микола Семелюк розказав про те, що нинішній дзвін цього року дав тріщину.
– Дзвін служив церкві і вірянам 150 років і важить півтори тони. Нові замовили в Польщі у спеціальній ливарні. Коштують нові дзвони 150 тисяч гривень. Ще не всі гроші зібрані і можна долучитися до доброчинної пожертви грошей на дзвони. Мелодія дзвонів вселяє у наші душі мир і спокій, у звуках дзвона є щось особливе. Крім того слухати мелодії дзвонів не тільки приємно, а ще й корисно. Церковні дзвони кличуть людину на Богослужіння, нагадують про Бога і важливість молитви. Церковний дзвін утішає людину, спонукає до молитви, також він має цілющі властивості, зцілює душу і тіло, освячує повітря. Також є велике бажання у прихожан церкви зробити дзвіницю перед входом у храм, біля колодязю. Під дзвіницею могли б приходити парафіяни, щоб постояти під дзвоном і послухали його дзвін. Але для цього ще треба багато різних узгоджень.
Нові дзвони будуть встановлювати в правій бані церкви, а у лівій частині поки залишиться старий дзвін. Адже щоби його зняти, необхідно розбирати купол.

І вже на Великдень вірян скликатимуть нові дзвони.

7.04.2012

14.04.2012

16.04.2012

Тетяна Спориніна,
фото автора

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Освячення церковних дзвонів у храмі преподобної Параскеви Сербської”